BERLIJN - Femke Heemskerk heeft zaterdagavond tijdens de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Berlijn een opmerkelijk prestatie geleverd op de 200 meter vrije slag.

De Amsterdamse zwemster, die tegenwoordig in Marseille woont en traint, won het onderdeel in 1 minuut en 52,42 seconden. Ze verbeterde het Nederlands record met bijna anderhalve tel.

Heemskerk, die de Amerikaanse Dana Vollmer en de Australische Angie Bainbridge ruim voor bleef, mag zich met deze toptijd op de 25 meterbaan de snelste vrouw ter wereld noemen in een badpak van 'gewoon' textiel.

Het wereldrecord staat met 1.51,17 op naam van Federica Pellegrini. De Italiaanse ging eind vorig jaar in Istanbul te water in een sinds januari verboden 'supersonische outfit'.

Schreuder

Hinkelien Schreuder was de beste op de 50 vrij, 24,06. De sprintster, na start en keerpunt vooral technisch erg sterk in de onderwaterfase, versloeg de Duitse Dorothea Brandt en de Zweedse veterane Thérèse Alshammar met enkele tienden.

De Duitse favoriete Britta Steffen, die haar rentree maakte na vijftien maanden afwezigheid, stelde haar aanhang teleur met 24,53, vierde.

Kienhuis

Job Kienhuis veroverde brons op de 400 vrij. Met een persoonlijk record van 3.45,27 hoefde hij alleen de Duitse wereldtopper Paul Biedermann en Pal Jönsen, een talent van de Faeröer Eilanden, voor zich te dulden.