EINDHOVEN - FC Twente heeft PSV zaterdag de eerste nederlaag van het seizoen toegebracht. De landskampioen won de topper in Eindhoven met 1-0 en nam daarmee tevens de koppositie in de eredivisie over van PSV.

Nacer Chadli besliste de boeiende confrontatie met een doelpunt na precies een uur spelen.

De topper in Eindhoven was niet zo hoogstaand als de confrontatie eerder dit seizoen in Enschede tussen FC Twente en Ajax. Toch ontspon zich met name in de tweede helft, toen Twente wat meer naar voren ging spelen, een interessante krachtmeting.

Opvallend was dat PSV, een week na de monsteroverwinning (10-0) op Feyenoord, niet bij machte was om na de opgelopen achterstand nog een echt slotoffensief te ontketenen.

Balbezit

PSV had in de eerste helft het meeste balbezit, maar de ploeg van Rutten kon maar moeilijk gaten vinden in de hechte defensie van Twente.

De Eindhovenaren moesten het daarom vooral hebben van schoten uit de tweede lijn. Balázs Dzsudzsák schoot de bal een meter naast het doel van Nikolai Michailov, een vrije trap van Jonathan Reis scheerde over de lat.

De Braziliaanse spits van PSV, in de voorgaande vier wedstrijden maar liefst zeven keer trefzeker, had het lastig tegen zijn bonkige landgenoot Douglas.

Slordig

De bezoekers uit Enschede, met de jonge Duitser Thilo Leugers als linksback, speelden voor rust slordig. Veel passes kwamen niet aan en de spitsen werden nauwelijks bereikt.

Toch was de beste kans uit de eerste helft wel voor de Tukkers. Leugers vond voor het doel het hoofd van Luuk de Jong, die de bal klaar legde voor Marc Janko. De Oostenrijkse spits kopte de bal echter op het lichaam van PSV-keeper Andreas Isaksson.

Aantrekkelijker

De tweede helft was een stuk aantrekkelijker dan de eerste, vooral omdat FC Twente meer aanvallende bedoelingen had.

Theo Janssen was in de 47e minuut dicht bij een treffer na een vlotte aanval via Bryan Ruiz en De Jong. Het schot van Janssen, met buitenkant links, belandde echter op de bovenkant van de lat.

Na exact een uur spelen brak Chadli het duel open. De Belgische vleugelspits kapte Atiba Hutchinson uit en schoot de bal met rechts fraai in de verre hoek: 0-1.

Rode kaart

Met Marcus Berg als extra aanvaller in de ploeg ging PSV daarna op jacht naar de gelijkmaker. Grote kansen bleven uit en bovendien moest de thuisclub in de slotfase verder met tien man. Jagos Vukovic, net een paar minuten in het veld, moest met rood vertrekken na een harde tackle op Ruiz.

Bij Twente kwam doelman Sander Boschker vlak voor tijd in het veld voor de geblesseerd geraakte Michailov.