ANTALYA - De Nederlandse vrouwenploeg is zaterdag in de Turkse badplaats Antalya voor de eerste keer in de historie wereldkampioen judo geworden. De Oranjeselectie van bondscoach Marjolein van Unen was in de finale te sterk voor Duitsland: 3-2.

Juul Franssen, Elisabeth Willeboordse en Linda Bolder lieten de winstpartijen noteren. In de halve eindstrijd had Nederland favoriet Japan met dezelfde cijfers verslagen.

''Dit is geweldig'', reageerde van Unen. ''Dit hadden we tevoren niet gedacht. Dat we van Japan wonnen was al super. Dit hebben we toch maar mooi gedaan.''

Willeboordse roemde de eenheid in de ploeg. ''We hebben als team echt een topprestatie geleverd, perfect gedaan.''

Overtuigend

Voor het evenement hadden zich acht equipes geplaatst. Nederland begon overtuigend met een 5-0-zege op Mongolië.

Japan was uiteraard van een heel andere categorie. De titelverdediger trad aan met onder anderen wereldkampioene Yuka Nishida en Miki Tanaka, de nummer twee van het laatste WK.

De eerste won weliswaar met waza-ari van Kitty Bravik, maar Tanaka liet zich verrassen door Anicka van Emden. Een yuko volstond.

Brons

Franssen en Bolder verwezen Japan naar de strijd om het brons door respectievelijk Nae Udaka en Mina Watanabe te verslaan, eveneens met een klein resultaat.

De nederlaag van Marhinde Verkerk tegen Mia Tateyama op ippon deed er daardoor niet meer toe.

'Onze dag'

In de eindstrijd tegen de Duitse ploeg, die Frankrijk had afgetroefd, onderscheidden Franssen en Bolder zich opnieuw. Beiden zegevierden met een vol punt.

Miryam Roper respectievelijk Iljana Marzok waren hun slachtoffers. Willeboordse stuurde Claudia Malzahn onverrichter zake van de mat, eveneens met ippon.

Het verlies van zwaargewicht Carola Uilenhoed tegen Heide Wollert deerde toen niet meer. ''Ik was enorm opgelucht toen ik het laatste punt binnenhaalde'', zei Bolder. ''Dit was onze dag.''