Wat voor negatiefs kan of wil je zeggen na het lezen van een boek waarvan de volledige opbrengst naar Artsen zonder Grenzen gaat?

Check de website van deze hulporganisatie en bewonder: "Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp aan slachtoffers van rampen, oorlogen en epidemieën. Wij geven hulp daar waar hulp het hardst nodig is."

"Van medische basiszorg tot noodchirurgie, van het geven van vaccinaties tot psychosociale hulp, van het uitdelen van hulpgoederen tot het installeren van water- en hygiënische voorzieningen."

Inkomsten

Een organisatie dus die altijd (meer) geld kan gebruiken. Mede daarom is de wielerkoers Tour for Life in het leven geroepen. Om zo het werk van Artsen zonder Grenzen onder de aandacht te brengen en inkomsten te genereren.

Dit jaar werd de tweede editie van Tour for Life verreden (ruim 300 gesponsorde deelnemers!) en het team van de Bikewriters deed mee. Acht fietsende schrijvers, van Maarten Ducrot tot Thijs Zonneveld, die allen een etappe voor hun rekening namen en hierover geheel belangeloos een hoofdstuk tikten voor het boek ‘Bikewriters on Tour for Life.’

Snack

Acht wielerverhalen met elk een andere invalshoek, langs meer dan 1250 kilometer parcours, met de start in Italië en de finish op de Cauberg in Limburg. Het levert een boek op dat leest als een snack en daardoor zo veroberd is.

Wie niets met wielrennen heeft zal zich moeilijk kunnen verplaatsen in mannen op leeftijd die hun lichaam en geest pijnigen op erkende puisten als Alpe d’Huez en Col de la Madeleine. En dan ’s avonds ook nog in een tentje in de koude berglucht slapen. Alles voor het goede doel.

Om een van de Bikewriters, off the record, te citeren: "Een rukboek is en blijft een rukboek... Dat kan altijd, ondanks de goede bedoelingen."

Buiging

Maar daar is hier geen sprake van. Tussen de regels door lees je de liefde voor de wielersport en de inzet voor de medemens. Dan neem je automatisch ook de mindere verhalen voor lief.

Dat zal dan wel niet objectief zijn, maar dat geeft niet. Voor een initiatief als dit, waarmee dit jaar meer dan een miljoen euro is opgehaald, volstaat slechts een diepe buiging. De editie van 2011 staat al in de steigers. Voor wie enthousiast is geraakt: www.tourforlife.nl.

Cijfer: 7,5

Bikewriters on Tour for Life
www.bikewriters.nl

Uitgever: Carlo van Nistelrooy
Auteurs: verschillende
ISBN-nummer: 9 789081 584616
Pagina’s: 192
Prijs: 14,95 euro