ZÜRICH - De Europese voetbalbond UEFA heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen de Cypriotische official Spyros Marangos. Die beweert bewijs te hebben dat het EK van 2012 door corruptie is toegewezen aan Polen en Oekraïne.

''Dat doen we om ons imago te beschermen en om hem te dwingen te laten zien wat voor bewijs hij heeft'', zei een woordvoerder van de UEFA donderdag.

De voetbalbond had Marangos tot woensdag gegeven het bewijs te tonen, maar die zou dat hebben nagelaten.

Marangos zegt dat er meerdere topmensen van de UEFA bij het schandaal betrokken zijn en dat er in totaal 11 miljoen euro is gebruikt om de leden van de voetbalbond te beïnvloeden.

Hij zegt de zaak al enige tijd geleden bij de voorzitter van de UEFA, Michel Platini, te hebben aangekaart.

FIFA

Wereldvoetbalbond FIFA heeft ondertussen een onderzoek ingesteld naar mogelijke fraude rond de kandidatuur van Spanje en Portugal voor de organisatie van het WK in 2018. Dat bevestigde de voorzitter van het WK-bid van beide landen, Miquel Angel López donderdag.

De landen van het Iberisch schiereiland zouden het met oliestaat Qatar op een akkoordje hebben gegooid om zo elkaars stem te krijgen voor de organisatie van het mondiale evenement. Qatar is in de race voor de organisatie van het WK in 2022.

Illegale afspraken

López beweert dat er geenszins sprake is van illegale afspraken. ''Wij verlenen in het onderzoek onze volledige medewerking aan de FIFA. Wij hebben namelijk niets verkeerd gedaan", aldus López.

De verkiezing van het gastland voor het WK voetbal in 2018 en 2022 is op 2 december.