TAICHUNG - De Nederlandse honkballers hebben donderdag hun eerste wedstrijd in de finalepoule van de Intercontinental Cup verloren. Cuba was op Taiwan met 6-3 te sterk voor de ploeg van bondscoach Jim Stoeckel.

Nederland stond in de zesde inning nog met 3-2 voor, dankzij punten van Danny Rombley, Eugene Kingsale en Shaldimaar Daantji.

De Cubanen pareerden die voorsprong in de volgende inning direct met een home-run en liepen uit naar een 5-3-voorsprong.

Nederland had daarna weinig in te brengen tegen dat slaggeweld en zag nog een Cubaan over de thuisplaat komen.

Geen punt tegen

Cuba had in het hele toernooi nog geen punt tegen gekregen. Het honkbalgekke land is met een ijzersterke selectie naar Taiwan gekomen, mede doordat de Cubanen de laatste tijd opvallend vaak hebben verloren.

De jonge startende werper Tom Stuifbergen kreeg dan ook direct een homerun en een tweehonkslag, goed voor twee punten, te verwerken. Hij zag vijf innings later echter dat Cuba in de tussentijd niet verder was gekomen.

Asjes

Na een nieuwe homerun in de zevende inning werd hij vervangen door Arshwin Asjes. Hij gooide geen gelukkige wedstrijd en zag in rap tempo drie Cubanen over de thuisplaat komen.

De laatste werper Dennis Neuman moest in de achtste inning het zesde punt van de Cubanen toestaan. Nederland speelt vrijdag in de volgende partij tegen Zuid-Korea, dat verrassend met 5-2 verloor van Italië.