HEERENVEEN - sc Heerenveen ziet voorlopig af van uitbreiding van het Abe Lenstra Stadion. De Friese voetbalclub maakte donderdag bekend het afgelopen boekjaar te hebben afgesloten met een netto verlies van 14,9 miljoen euro.

De leiding acht een investering van 25 miljoen euro op dit moment te riskant.

Het ontwerp voor de uitbreiding van de westtribune was klaar, de externe financiering geregeld.

''Wij willen geen risicovolle beslissingen nemen in de huidige economische situatie'', verklaarde voorzitter Robert Veenstra, die verwacht dat de KNVB de club binnenkort van categorie III overhevelt naar categorie II, waarin clubs met een zorgelijke financiële situatie zijn gebundeld.

Dure spelersgroep


Als belangrijkste oorzaak voor de malaise noemt Veenstra de ontwikkeling van de spelerssalarissen. ''We hebben een te grote en te dure spelersgroep.''

Voor het lopende seizoen is een eerste herstel ingezet, maar ondanks de genomen maatregelen wordt het verlies geraamd op 1,9 miljoen euro. Slechts bij verkoop van spelers tijdens het seizoen kan het verlies eventueel worden beperkt.

Behalve de te dure spelersgroep wijt de club de benarde financiële situatie aan de tegenvallende prestaties van het afgelopen seizoen, het missen van Europees voetbal, de verminderde recette en tv-gelden en een krimpende sponsorgroep.

Geen transfers

Veenstra noemt de situatie 'zorgelijk'. Het eigen vermogen van de club bedraagt weliswaar 14,5 miljoen euro, maar dat bedrag zit in de spelersgroep, het stadion en het aandeelhouderschap van Sportstad Heerenveen.

Geld voor transfers is er niet. Veenstra: ''We moeten met de huidige spelersgroep onze sportieve doelen realiseren. Geld om aan de selectie te sleutelen is niet voorhanden.''

Sulejmani en Huntelaar

Heerenveen werd de afgelopen jaren mede door enkele lucratieve transfers (Huntelaar, Alves, Sulejmani) gezien als een 'rijke' club. ''Een misvatting,’’ stelt Veenstra op de website.

''Aan alle transfers hebben we hooguit vijf, zes miljoen euro overgehouden. Er is de afgelopen jaren namelijk ook fors in spelers geïnvesteerd.’’

Het uitstel van de uitbreiding houdt niet in dat Heerenveen geen speelstad wil zijn in het geval het WK aan Nederland en België wordt toegewezen. ''Wij willen graag speelstad zijn en denken een goede kans te maken'', aldus Veenstra.