ARNHEM - PSV heeft woensdag zonder noemenswaardige inspanningen Vitesse verslagen. Drie dagen na de monsteroverwinning op Feyenoord (10-0) pakte de koploper van de eredivisie op halve kracht drie punten in het Gelredome: 0-2.

Weer was het Jonathan Reis die PSV op het goede spoor zette. Rutten gaf in Arnhem een duidelijk signaal af door Reis te laten starten.

De getalenteerde Braziliaan begon het seizoen als derde keus, maar heeft de afgelopen weken snel promotie gemaakt, vooral dankzij zes doelpunten in de voorgaande drie wedstrijden.

Reis profiteerde van de schorsing van Marcus Berg, die vier duels vanaf de tribune moest bekijken. De Zweedse huurling van Hamburger SV was woensdag weer beschikbaar, maar constateerde tot zijn teleurstelling dat hij in de pikorde voorbij is gestreefd door Reis.

Kopbal

De Braziliaan steekt in bloedvorm. Reis weet het doel vanuit alle hoeken en standen te vinden en bewees dat ook in het Gelredome. Het begenadigde talent opende na ruim een halfuur de score door de bal uit een voorzet van Balázs Dzsudzsák feilloos in de verre hoek te koppen: 0-1.

PSV was tot dat moment nog nauwelijks gevaarlijk geweest. Ibrahim Afellay, die al vroeg in de wedstrijd geel kreeg voor een harde overtreding op Nemanja Matic, had doelman Eloy Room een keer getest met een schotje vanaf de rand van het strafschopgebied.

De aanvoerder van PSV werd overigens later in de eerste helft 'teruggepakt' door Matic en verliet kort na rust aangeslagen het veld.

Onmachtig

Bij Vitesse ging het op de dag van de wedstrijd vooral over de komst van de Spanjaard Albert Ferrer, opvolger van de ontslagen trainer Theo Bos. Eigenaar Merab Zjordania presenteert donderdag de man die van Vitesse weer een geduchte tegenstander moet maken.

Tegen PSV strandden de aanvallen van de thuisclub steeds in goede bedoelingen. Spits Lasse Nilsson kwam een keer in kansrijke positie - na een mooie pass van Matic - maar zijn schot werd gepareerd door doelman Andreas Isaksson.

Halve kracht

De Eindhovenaren beslisten de wedstrijd na exact een uur spelen. Jeremain Lens werd in het strafschopgebied gevloerd door Alexander Büttner, Dzsudzsák benutte de door scheidsrechter Pieter Vink toegekende strafschop: 0-2.

PSV kon daarna zijn krachten sparen voor de topper zaterdag in het Philips Stadion tegen landskampioen FC Twente, dat na elf wedstrijden twee punten minder heeft.