ROTTERDAM - Trainer Mario Been kan bij Feyenoord weer een paar dagen vooruit. De geplaagde coach leidde zijn ploeg woensdagavond in de goedgevulde Kuip naar een hoognodige zege tegen VVV-Venlo (3-0).

Daarmee is de historische afgang drie dagen eerder bij PSV (10-0) nog lang niet vergeten. Maar tot aan de zware uitwedstrijd zondag tegen AZ is de crisisstemming in de Rotterdam-Zuid enigszins geluwd. Op 29 augustus won Feyenoord voor het laatst in de eredivisie, toen van Vitesse (4-0).

Het duel begon in een ietwat surrealistische sfeer. Uitgerekend na de blamage in Eindhoven stond de cruciale wedstrijd voor het legioen in het teken van de herdenking van overleden supporters.

Daarom was de muziek en de opkomst van beide teams nogal ingetogen. Met een indrukwekkend vuurwerk boven de De Kuip leek de opmerkelijke ceremonie rond de aftrap voorbij.

Grote stilte

In de twaalfde minuut daalde in De Kuip evenwel een grote stilte neer. De twaalfde man van Feyenoord - het legioen dus - wilde daarmee nogmaals, met instemming van de Rotterdamse clubleiding, de overleden makkers herdenken. Speaker Peter Houtman liet weten dat Feyenoord jaarlijks bij een specifieke thuiswedstrijd de overleden fans op deze manier wil gaan herdenken.

Waarschijnlijk mede door deze zeldzame omstandigheden in De Kuip kwam het degradatieduel zeer moeizaam op gang. Feyenoord leek gebukt te gaan onder de stress. De problemen begonnen al achterin.

De vier verdedigers speelden voortdurend de bal gehaast en nerveus naar voren, bang om in het eigen strafschopgebied fouten te maken. De paniekerige thuisploeg dwong in de eerste helft niet één uitgespeelde kans af.

Kwetsbaar

Ook VVV-Venlo was amper gevaarlijk. De Limburgers kwamen alleen uit spelhervattingen voor de rust een paar keer dreigend door. Daarbij oogde de defensie van Feyenoord vooral door de lucht zeer kwetsbaar.

Na de rust leek de thuisclub van de ergste zenuwen bevrijd. Na de eerste grote kans van de wedstrijd nog te hebben gemist, kwam Georginio Wijnaldum in de 54e minuut met een kopbal tot scoren.

Volgens scheidsrechter Ed Janssen, die in zijn tienerjaren bij VVV speelde, en zijn grensrechter had de bal de doellijn niet geheel gepasseerd. Televisiebeelden toonden duidelijk het ongelijk van de arbitrage aan.

Rake kopbal

In de 66e minuut kreeg Wijnaldum alsnog zijn dikverdiende doelpunt. Uit een fraaie pass van Karim El Ahmadi schoot hij de bal via de onderkant van de lat in het VVV-doel: 1-0. Feyenoord speelde daarna een gewonnen wedstrijd.

Met een rake kopbal besliste André Bahia in de 83e minuut de wedstrijd: 2-0. De excellerende Wijnaldum bracht de eindstand in de extra tijd op 3-0. ''Tien, tien'', klonk het daarna even toepasselijk in De Kuip.