GRONINGEN - Via een ijzersterke tweede helft heeft FC Groningen woensdagavond in een vermakelijk duel ADO Den Haag van zich afgeschud: 3-1.

Jonas Ivens en Andreas Granqvist kopten raak uit hoekschoppen van Dusan Tadic, terwijl Koen van de Laak in de slotfase een counter afrondde. De bezoekers hadden voor rust vaker kunnen scoren en kregen daarvoor in de tweede helft de rekening gepresenteerd.

Immers zorgde al na ruim tien minuten voor 0-1. Aleksander Radosavljevic stuurde Frantisek Kubik weg. De Slowaak profiteerde slim van slecht verdedigen van rechtsback Maikel Kieftenbeld, die het de hele avond lastig had met Kubik, en vond met een puntgave voorzet de geheel vrijstaande Immers.

Initiatief

Die voorsprong was geenszins onverdiend, want ADO Den Haag opende aanvallend en onbevangen in de Euroborg. FC Groningen kreeg na de opgelopen achterstand het initiatief en was via een kopbal van Jonas Ivens al dicht bij de gelijkmaker.

De snelle Kubik en de voorzetten van Verhoek bezorgden de Groningse defensie echter handen vol werk. Kansen voor Van den Bergh en Kubik, tot twee keer toe, leverden echter niets op.

ADO-trainer John van den Brom zag het vanaf de tribune met afgrijzen aan. De coach was voor één duel geschorst na te zijn weggestuurd in het duel met FC Twente. Maurice Steijn nam de honneurs langs de lijn waar.

Dure missers

Het bleken ook dure missers voor ADO Den Haag, want direct na rust kwam de thuisclub wel langszij. Ivens kopte raak uit een hoekschop, na matig uitkomen van doelman Gino Coutinho.

Het was het kantelmoment in de wedstrijd. Tien minuten later, terwijl Tim Matavz (tweemaal) en Garcia in de tussentijd al kansen onbenut lieten, was het 2-1. Uit opnieuw een hoekschop van Tadic kopte ditmaal Grangvist bij de eerste paal binnen. FC Groningen liet de teugels daarna vieren, ADO Den Haag zette nog wel aan, maar na een scherpe counter bracht invaller Van de Laak vlak voor tijd de definitieve beslissing.

Zege FC Utrecht

Na een moeizame seizoensstart krijgt FC Utrecht de smaak te pakken. Excelsior werd in de Galgenwaard met 2-0 verslagen. Het betekende voor de ploeg van trainer Ton du Chatinier de derde zege in de laatste vier eredivisieduels.

FC Utrecht kwam al na zes minuten op voorsprong. De bijna 18.000 toeschouwers zagen Dries Mertens langs drie verdedigers richting de achterlijn dribbelen, waarna Jacob Mulenga zijn lage voorzet voorbij doelman Cees Paauwe hakte, 1-0.

Kansrijke positie

Het doelpunt bleek direct één van de spaarzame hoogtepunten van de eerste helft. Het tweede bedrijf startte een stuk aantrekkelijker. FC Utrecht kwam opnieuw vroeg in kansrijke positie, maar Paauwe bracht redding op de inzet van Duplan. De thuisploeg maakte het zich vervolgens lastig door slordig balverlies en door teveel achteruit te voetballen. Tot echt grote kansen kwam de ploeg van Du Chatinier niet meer.

Door de minimale voorsprong bleef het daardoor voor het thuispubliek tot het eind spannend. Excelsior kwam steeds vaker voor Michel Vorm, maar scoorde niet. Topscorer Ricky van Wolfswinkel besliste het duel uiteindelijk ver in blessuretijd uit een counter definitief, 2-0.

AZ verliest

De Graafschap heeft een einde gemaakt aan de reeks overwinningen van AZ. De Alkmaarse ploeg verloor in Doetinchem, na vijf opeenvolgende zeges in de competitie, met 2-1 in de duizendste wedstrijd die De Graafschap op de Vijverberg speelde.

In het matige, soms rommelige duel kwam AZ kort na rust via invaller Graziano Pellè op voorsprong. Vijf minuten later tekende Rydell Poepon voor de verdiende gelijkmaker. In de slotfase blunderde AZ-doelman Sergio Romero bij een vrije trap van Hugo Bargas.

Pas in de slotfase van de eerste helft ontstond gevaar voor beide doelen. Keeper Boy Waterman van De Graafschap greep goed in bij een actie van Pontus Wernbloom en aan de andere kant hield Romero spits Rydell Poepon van het openingsdoelpunt af.

Opsteker

Meteen na rust bracht trainer Gertjan Verbeek de Italiaan Graziano Pellè in voor de onzichtbare Jonathas. Een wissel die voor AZ perfect uitpakte. Na nog geen vier minuten prikte Pellè op aangeven van Brett Holman de bal achter Waterman: 0-1. Lang plezier had AZ niet van die opsteker. Vijf minuten later trok De Graafschap de stand recht.

Rydell Poepon kopte na een vrije trap van Jordy Buijs raak. Vanaf dat moment ontspon zich een kwalitatief weliswaar matig, maar verder wel boeiend gevecht waarin beide clubs jacht maakten op de overwinning. De volle winst kwam uiteindelijk terecht bij De Graafschap.