ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie is volgens bronnen bij justitie van plan Feyenoord strafrechtelijk te vervolgen wegens belastingontduiking. Het OM heeft het onderzoek naar belastingontduiking door Feyenoord afgerond. De officier van justitie heeft de rechter-commissaris verzocht het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) te sluiten.

Een woordvoerster van het OM in Rotterdam bevestigt dat justitie aankoerst op strafvervolging. De advocaten van Feyenoord zijn het niet eens met het OM en vragen de onderzoeksrechter het gerechtelijk vooronderzoek te heropenen. Het onderzoek is naar de mening van advocaat E. van Liere nog niet volledig afgerond.

Justitie verdenkt Feyenoord van het ontduiken van belasting bij transfers van spelers in de jaren negentig. Dit zou de Staat enkele miljoenen guldens aan belastinginkomsten hebben gekost.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) deed in september 1998 invallen in De Kuip en op enkele andere adressen. Bij die actie nam de dienst een deel van de administratie in beslag. Controle van de belastingdienst over de periode 1992-1996 had onregelmatigheden aan het licht gebracht.

Volgens Feyenoord is er sprake van een meningsverschil met de Belastingdienst, niet van het ontduiken van belasting. De club weigerde loonbelasting te betalen over het deel van de transfersom dat de verkopende buitenlandse club contractueel aan de betreffende speler afstaat. De fiscus vindt dat Feyenoord wel loonbelasting diende te betalen.