AMSTERDAM - Zonder overmatige inspanning heeft Ajax zondagmiddag in de Arena van SC Heerenveen gewonnen (3-1). Na een zwak begin, waarin de Friezen op voorsprong kwamen, zetten de Amsterdammers het duel vlak voor rust met twee doelpunten in evenveel minuten naar hun hand. Na de 3-1, vroeg in de tweede helft, speelde Ajax het duel op routine uit.

Koeman was tevreden met het scenario van de wedstrijd, zeker met het oog op de Champions League-ontmoeting van woensdag met AC Milan. In dat treffen kan Ajax een belangrijke stap zetten in de richting van de tweede fase van het Europese toernooi. "Gezien ons programma van deze week hebben we het prima uitgespeeld", glimlachte de oefenmeester. "Dat is een goede zaak."

Sneijder

Wesley Sneijder kon het niveau dat hij de afgelopen week bij Oranje haalde in het duel tegen Heerenveen niet benaderen. Toch was de middenvelder opnieuw belangrijk voor zijn ploeg. Sneijder maakte zelf de gelijkmaker en stond aan de basis van de 2-1 van Mitea. Door het publiek in de Amsterdam Arena werd hij uitgeroepen tot 'Man of the Match'.

Koeman

Koeman begreep de keuze wel: "Van onze kant was het zeker geen goede wedstrijd. Vaak wordt dan gekozen voor een middenvelder of een aanvaller. Maar het is natuurlijk logisch dat Sneijder niet elke week zo kan spelen als afgelopen woensdag. En verdedigers worden vaak over het hoofd gezien, maar ik vond Grygera een zeer goede wedstrijd spelen."

De Tsjech is woensdag, als Ajax tegen AC Milan speelt, niet van de partij. De verdediger kreeg in de laatste Europese ontmoeting van Ajax, tegen Celta de Vigo, een rode kaart en is tegen de Italianen geschorst. Koeman gaf alvast aan dat de jeugdige Heitinga zijn vervanger is in het centrum van de defensie. "Hij keert zeker terug in het elftal", aldus de oefenmeester.

Zorgenkindje

De verdediging van Ajax blijft het zorgenkindje van Koeman. Tegen Heerenveen kwamen de Amsterdammers op achterstand omdat Sibon uit een corner raak kopte. Koeman gaf daarna vanaf de kant aan dat er in het vervolg op een andere manier verdedigd diende te worden bij hoekschoppen. "Natuurlijk hoop je dat spelers dat in het veld zelf oppakken. Maar op dit moment zijn de spelers nog niet zo ver om dat zelf op te lossen."

Maxwell

Daar komt bij dat Ajax woensdag wellicht ook linksback Maxwell moet missen. De Braziliaan kreeg in de slotfase van het duel een tik op zijn knie en het is twijfelachtig of hij in de Champions League kan spelen. Een fikse aderlating omdat Ajax woensdag naast Grygera ook geen beroep kan doen op Van der Vaart, die ook geschorst is.

Ajax had het tegen Heerenveen vooral in het eerste half uur niet gemakkelijk. "In die periode speelden we heel aardig", vond Heerenveen-coach Foppe de Haan na afloop. "Maar het duurde maar een half uur en daarna sloeg de 'Heerenveen-kwaal' toe. We werden te bang, zakten te ver terug en kwamen in de problemen."

Ajax maakte goed gebruik van de angst die bij Heerenveen in de ploeg sloop. In de 36e minuut schoot Sneijder naast de Friezen en een minuutje later stond de 19-jarige middenvelder aan de basis van een aanval waaruit Mitea de 2-1 achter de Friese doelman Vonk schoot. "Daarna zijn we eigenlijk niet meer in de problemen gekomen", aldus Koeman.

Ibrahimovic

Na rust bepaalde Ibrahimovic de eindstand in de 59e minuut op -1 "Toen was de wedstrijd gelopen", zei De Haan. "We hebben nog wel kansjes gehad, maar eigenlijk zijn we er niet meer echt aan de pas gekomen. Als Ajax in die periode vol gas had gegeven, waren we zeker weggespeeld. Over het eerste stuk van de wedstrijd ben ik best tevreden, maar dat stuk moet eens wat langer worden."