AMSTERDAM - Ajax kan woensdag in het duel met sc Heerenveen een beroep doen op doelman Maarten Stekelenburg. De keeper van het Nederlands elftal is dinsdag door coach Martin Jol opgenomen in de selectie voor dat duel.

Stekelenburg viel zondag geblesseerd uit nadat hij door Excelsior-spits Guyon Fernandez aan de knie werd geraakt. Zijn plek onder de lat werd toen overgenomen door Jeroen Verhoeven.

Ook Vurnon Anita zit bij de selectie. Hij kreeg tegen Excelsior rood, maar die kaart werd geseponeerd.

Of Stekelenburg ook daadwerkelijk in de basis start, weet Jol nog niet. De doelman trainde dinsdag nog apart van de groep.

''We willen geen risico nemen. Hij kon in het begin nauwelijks het veld af. Nu loopt hij er redelijk bij", aldus Jol.

Dost

Bas Dost keert bij sc Heerenveen terug in de basis. Dat heeft de Friese club dinsdag op de website bekendgemaakt.

De spits was tegen VVV-Venlo nog gepasseerd ten faveure van Michal Papadopulos, maar die viel al vroeg in dat duel uit met een scheenbeenblessure.

Dost kwam toen alsnog het veld in en maakte een doelpunt. Papadopulos is inmiddels alweer hersteld en zit bij de selectie.

Daryl Janmaat zit opnieuw op de bank. Op zijn plek speelt, net als tegen VVV, Gerry Koning.

Wisgerhof

Peter Wisgerhof kan woensdag in actie komen tijdens het duel van zijn club FC Twente met Willem II. De verdediger had een spierblessure, maar trainde dinsdag weer volledig mee met de groep.

Arnold Bruggink en Anouar Diba zitten woensdag voor het eerst bij de selectie, al bestaat de mogelijkheid dat Diba nog niet vrijgegeven is.

''Maar ook dan maakt hij deel uit van de wedstrijdselectie", zei trainer Michel Preud'homme op de Twentesite. ''Ik vind het belangrijk dat hij de voorbereiding op de wedstrijd meemaakt."

Wout Brama ontbreekt nog. Hij miste zondag de wedstrijd tegen ADO Den Haag vanwege een hamstringblessure, maar moet volgens Preud'homme weer fit zijn voor de topper tegen PSV zaterdag. Ook Emir Bajrami, Bart Buysse en Nicky Kuiper zijn nog geblesseerd.

FC Groningen

FC Groningen-trainer Pieter Huistra hoopt dat zijn ploeg woensdag tegen ADO Den Haag een stuk scherper begint dan in het duel tegen NEC van zaterdag. Toen stond Groningen binnen een kwartier met 2-0 achter, waarna met 3-2 werd verloren.

''We hebben erop gehamerd dat het begin goed moet zijn", zei Huistra dinsdag op de website van Groningen. ''Het is de kwaliteit van een topteam om ook in elke uitwedstrijd de juiste concentratie te bewaren."

Tegenstander ADO Den Haag vindt hij een 'extreme' ploeg. ''Ze hebben zowel twintig doelpunten voor als tegen." Dat de geblesseerde topscorer Dimitri Boelikin bij ADO ontbreekt, ziet hij niet als voordeel. ''Zonder hem komt er meer voetbal in de ploeg."

Huistra mist nog Tom Hiariej, Shkodran Metaj en Oluwafemi Ajilore. Die laatste is alweer met trainen begonnen. Metaj en Hiariej doen dat maandag.

Berg en Vukovic

PSV kan woensdag tegen Vitesse weer over Marcus Berg en Jagos Vukovic beschikken. Het tweetal keert terug van een schorsing.

Door de terugkeer van Berg staat Rutten voor een dilemma. De spitspositie werd in afwezigheid van Berg ingevuld door Jonathan Reis, die er lustig op los scoorde.

Rutten wilde nog niet zeggen wie de voorkeur krijgt. ''Als ik een signaal afgeef ten aanzien van de spelers, doe ik dat eerst in de kleedkamer", zei hij op de clubsite.

Het herstel van rechtsback Stanislav Manolev verloopt wat beter, volgens Rutten. ''Zijn reactie naar aanleiding van de training van gisteren was een stuk beter. Maar we blijven het van dag tot dag bekijken."

FC Utrecht

FC Utrecht kan woensdag in de thuiswedstrijd tegen Excelsior weer een beroep doen op Michael Silberbauer. De aanvoerder was geschorst voor het duel met Vitesse.

Daarentegen zijn Jacob Lensky, Khalid Sinouh, Tommy Oar, Barry Maguire en Nana Asare geblesseerd. Verdediger Ismo Vorstermans voegde zich zondag met een hersenschudding bij dat vijftal.

Du Chatinier is voorzichtig met zijn geblesseerde spelers. ''Het zijn vooral spierblessures en dat moet toch tijd hebben om te herstellen. We willen ze niet nog langer kwijtraken in een periode waarin we weer veel wedstrijden spelen", aldus Du Chatinier op de Utrechtsite.

De trainer eist dat zijn spelers geconcentreerd spelen tegen Excelsior. ''Ze hebben een heel aardig elftal, dat fris en onbevangen speelt en ook als het mogelijk is in uitwedstrijden de aanval kiest."