AMSTERDAM - Na het eerste evaluatiegesprek voelde vrouwenbondscoach Herman Kruis al dat zijn vertrek aanstaande was. Afgelopen donderdag kreeg hij die bevestiging. "Er is een droom voorbij", aldus de Brabander.

"Anderhalve week geleden zat ik voor het eerst met de hockeybond om de tafel en na dat gesprek had ik een slecht gevoel."

"Met sommige kritiekpunten was ik het eens, want ik vind bijvoorbeeld ook dat we op het WK helemaal niet constant gespeeld hebben. Maar er werden in dat gesprek ook dingen gezegd waar ik het niet mee eens was."

Verbaasd

"Ik heb geen zin om dieper in detail te treden, maar ik was wel verbaasd. Iedereen bij de bond wist hoe ik coachte toen ik werd aangenomen en dat is in de afgelopen twee jaar echt niet veranderd. En ik heb altijd voor iedereen opengestaan op te luisteren."

Hoewel Kruis erkent dat de mededeling hard aankwam, richt hij zijn blik ook weer op de toekomst. "Ik wilde heel graag als bondscoach naar de Olympische Spelen van Londen. Maar dat gaat dus niet door. En wat niet is, dat is niet. Natuurlijk is er een droom voorbij, maar mij wereld stort niet in."

Schopman

Janneke Schopman, die onlangs afscheid nam als international, had niet verwacht dat Kruis het veld zou moeten ruimen. "Ik was geschokt en verbaasd toen ik het hoorde", aldus de oud-aanvoerder van Oranje, die ook bij Den Bosch jarenlang met de Brabander werkte.

"Natuurlijk wist ik dat er de afgelopen weken veel gesprekken zijn gevoerd en naarmate het langer duurt voor er witte rook is, is de kans steeds groter dat de hockeybond kiest om afscheid van de bondscoach te nemen."

Soepel

"Aan de ene kant snap ik ook wel dat Herman weg moet. De voorbereidingen op het WK zijn niet allemaal even soepel gelopen. Ik vraag me af in hoeverre dat de schuld is van de coach alleen, maar ik snap wel dat de bondscoach eindverantwoordelijk is."

"Aan de andere kant wisten ze heel goed wat voor coach ze binnenhaalden toen ze Herman contracteerden. Hij is aangesteld op basis van bepaalde kwaliteiten en die zijn echt niet veranderd in de afgelopen twee jaar. Als bondscoach ging hij het hetzelfde te werk als coach van Den Bosch."

Hoog

Ook Ellen Hoog heeft met verbazing gereageerd op het vertrek van Kruis. De 118-voudig international zegt verrast te zijn door het nieuws, ondanks dat zij op de hoogte was van het feit dat er evaluatiegesprekken aan de gang waren.