ZÜRICH - Bondscoach Bert van Marwijk en trainer Louis van Gaal van Bayern München zijn genomineerd voor beste voetbalcoach van de wereld in 2010.

Zij behoren tot het selecte gezelschap van tien namen op de shortlist die de wereldbond FIFA dinsdag presenteerde. De verkiezing van de beste coach van het jaar heeft voor de eerste keer plaats.

De verkiezing valt samen met de uitreiking van de Gouden Bal voor de beste voetballer ter wereld. Voor die ereprijs zijn 23 spelers genomineerd, onder wie Wesley Sneijder en Arjen Robben. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens een gala in Zürich op 10 januari 2011.

Concurrentie

Van Marwijk dankt zijn nominatie aan de tweede plaats die hij met het Nederlands elftal bereikte op het WK voetbal in Zuid-Afrika. Van Gaal werd met Bayern kampioen van Duitsland en haalde de finale van de Champions League.

De Nederlandse coaches krijgen concurrentie van onder anderen de Spaanse bondscoach Vicente del Bosque, José Mourinho (Inter en Real Madrid), Arsène Wenger (Arsenal) en Pep Guardiola (Barcelona).

Spanje dicteert

Wereldkampioen Spanje dicteert de shortlist voor de Gouden Bal. Liefst zeven Spaanse spelers staan erop: Xabi Alonso, Iker Casillas, Cesc Fabregas, André Iniesta, Carles Puyol, David Villa en Xavi. Duitsland heeft vijf nominaties en Brazilië drie. Uiteraard is ook de Argentijnse stervoetballer Lionel Messi genomineerd. Hij won de prijs vorig jaar.

De shortlist is samengesteld door de FIFA in samenwerking met het voetbaltijdschrift France Football. De aanvoerders en bondscoaches van de nationale voetbalteams en een groep door France Football uitverkoren journalisten maken de uiteindelijke keuzes.