NIEUWEGEIN - De Nederlandse hockeybond (KNHB) gaat niet verder met Herman Kruis als bondscoach. Dat is maandag bekendgemaakt.

Het contract van Kruis liep tot en met het wereldkampioenschap in Argentinië, waar Oranje in september als tweede eindigde.

In de verbintenis van de hockeybond met Kruis was een optie opgenomen om na het WK nog twee jaar met elkaar door te gaan, tot en met de Olympische Spelen in Londen. De hockeybond licht die optie dus niet.

Tweede keer

Het is de tweede keer in korte tijd dat de KNHB breekt met een bondscoach. In het voorjaar moest Michel van den Heuvel vertrekken als trainer van het Nederlandse mannenteam. Hij kreeg dat ook kort te horen na het WK, waar Oranje als derde eindigde.

De hockeybond stelt in een persbericht de beslissing niet alleen te hebben genomen op basis van de resultaten, maar ook 'op basis van het proces dat tot een optimale prestatie van het Nederlands elftal moet leiden'.

Overleg

Verder meldt de KNHB de beslissing in goed overleg met Kruis te hebben genomen. De voormalig trainer van de vrouwen van Den Bosch zei maandag echter nog nergens van af te weten.

Onder leiding van Kruis behaalde de Nederlandse vrouwen naast zilver bij het WK in het Argentijnse Rosario ook de gouden medaille bij het Europees kampioenschap in 2009 en brons (2008) en zilver (2010) in de strijd om de Champions Trophy.

Lange termijn

''Om op lange termijn aan de top te blijven en de kans op het halen van een Olympische titel te vergroten meent het bestuur dat er een wijziging in de aanpak moet komen'', aldus de bond in de verklaring.

De KNHB onderzoekt nu op welke manier het in de toekomst met Kruis kan blijven samenwerken.