AMSTERDAM - FC Twente heeft een eenvoudige zege op ADO Den Haag geboekt. Dankzij een treffer van Peter Niemeyer, twee doelpunten van Blaise N'Kufo en een benutte strafschop van Polak won de club uit Enschede met 4-0.

De ploeg van trainer René Vandereycken kwam zondag voor eigen publiek geen seconde in gevaar. Twente lijkt dit seizoen een slechte regio voor ADO Den Haag. Nadat de hofstedelingen eerder uit het bekertoernooi werden gewipt door Heracles Almelo (ook 4-0), speelden zij 30 kilometer verderop eveneens een hele matige wedstrijd.

N'Kufo

De strijd was feitelijk na dertien minuten al beslist. Toen hadden Niemeyer en N'Kufo voor een comfortabele 2-0 voorsprong gezorgd. De Duitser kopte raak uit een hoekschop van Gakhokidze. Vervolgens haalde N'Kufo uit, nadat de bal van de lijn was gehaald. "Vanaf dat moment wisten we dat het erg moeilijk zou worden", zei Lex Schoenmaker, die nu als enig verantwoordelijke trainer van ADO optreedt.

Israel

Zijn collega Rinus Israel maakte deze week bekend dat hij terugkeert naar de Verenigde Arabische Emiraten om er trainer te worden van Al Wahda. "Tegen een Twente dat achterover kan leunen, blijven door hun snelle aanvallers tegenstoten heel gevaarlijk."

In de periode die volgde lag het aan de Tukkers dat zij de score niet verder uitbouwden. Zij kregen ruimte om te combineren en bouwden de ene aanval na de andere op. Het was typerend dat middenvelder Bodde geregeld in zijn eigen defensie werd gedrongen.

Rustiger

Ramzi, John, N'Kufo en Niemeyer misten echter vele kansen. "We hadden in balbezit rustiger moeten zijn", vond Vandereycken. "Ik ben tevreden over de uitslag, maar er waren periodes dat we te ver naar achteren leunden. Al begrijp ik natuurlijk ook dat het moeilijk is om een hoog tempo negentig minuten lang vol te houden."

ADO

Pas in de 52ste minuut deed ADO iets terug toen Stroeve zich door de defensie wurmde, maar vrij voor Paauwe zag hij geen kans de doelman te verschalken. Deze mogelijkheid leek voor een opleving te zorgen, maar die was slechts van korte duur. Al snel herpakte FC Twente zich, wat resulteerde in de 3-0. Uit een een-tweetje met Collins John kwam N'Kufo vrij voor Jansen en liet de Haagse doelman met een schuiver kansloos: 3-0.

Nadien bleven de beste kansen voor de thuisclub, maar de scherpte ontbrak om voor een afstraffing te zorgen. Aan de andere kant was zowaar Hofstede nog een keer dichtbij een treffer. Het spel van de gasten bleef echter te machteloos om daarvoor een beloning te verdienen. Vandaar dat het via een strafschop van Polak in blessuretijd uiteindelijk 4-0 werd.

Vandereijcken

Vandereycken vond een specifiek aspect van de overwinning het belangrijkst. "We hebben voor het eerst de nul gehouden. Dat is een opsteker voor de hele ploeg, omdat met name de aanvallers hun verdedigende werk beter uitvoerden dan eerder dit seizoen."

FC Utrecht

Zonder zich bovenmatig in te spannen, heeft FC Utrecht een punt overgehouden aan de generale repetitie voor het Europacupduel bij Auxerre. Onverdiend haalde de club een gelijkspel in Roosendaal, waar RBC meer had verdiend: 1-1. "Slecht gespeeld en toch een punt", zei trainer Booy. "Ik zou zeggen: inpakken en wegwezen".

De Utrechtse spelersgroep leek met de gedachten al bij donderdag, als de 0-0 uit de eerste wedstrijd een vervolg moet krijgen in Frankrijk. RBC, zonder Europese verplichtingen, was er zondag meer aan gelegen te winnen.

Hesp

Verdediger Hesp verzuimde in de eerste helft echter de score te openen. Doelman Ponk keerde zijn strafschop, waarmee hij al voor de derde maal dit seizoen een penalty onschadelijk maakte.

Ikedia

Voor rust waren de hoogtepunten beperkt tot de rushes van vleugelaanvaller Ikedia. De rechtsbuiten van RBC had het op zijn heupen en draaide zijn tegenstanders geregeld dol. Rendement leverde het evenwel niet op. Vlak na rust was dat wel het geval, toen Youssouf attent was bij een vrije trap. Hij kopte raak. Tot een kwartier voor tijd bleef die voorsprong intact, toen scoorde Van de Haar tegen.

Booy

"Dat is het enige lichtpunt", oordeelde Booy. "We zaten geen moment in de wedstrijd en hebben niets afgedwongen. Dit was een heel slechte wedstrijd."

RBC

Collega Maaskant was slechts ontevreden met een punt. "We hadden moeten winnen. Ik hoor trouwens wel erg vaak na een wedstrijd dat de coach van de tegenstander vindt dat het de slechtste wedstrijd van het seizoen was en dat zijn ploeg niet aan voetballen toekwam. Dat betekent dat wij niet inspireren, of dat wij toch iets goed doen en de tegenstander niet in het spel laten komen."

Booy bestreed het laatste. "Wij kunnen echt wel beter voetballen dan we vandaag lieten zien. Het is mij alleen een raadsel waarom dat nu niet bleek. Misschien dachten mijn spelers aan donderdag, hoewel dat niet zou mogen. Eén voordeel: ze hebben nauwelijks duels uitgevochten, dus zal de lichamelijke schade ook erg meevallen."