EINDHOVEN - PSV heeft zondag een historisch grote overwinning geboekt op Feyenoord. De koploper van de eredivisie had geen enkel medelijden met de zwalkende club uit Rotterdam: 10-0.

Feyenoord, dat bijna een uur met tien man speelde, kon de schade voor rust nog aardig beperkt houden maar stortte tijdens de tweede helft helemaal in.

Nog nooit zal het klasseverschil tussen PSV en Feyenoord zo groot zijn geweest als zondag in het Philips Stadion. De Eindhovenaren maakten er voor eigen publiek een ware show van.

De fans van PSV riepen tijdens de tweede helft hartstochtelijk ,,tien, tien, tien'' en zagen hun wens vlak voor tijd nog uitkomen ook. Voor het toch al zo geplaagde Feyenoord ging in Eindhoven alles mis wat ook maar mis kon gaan.

Fer

Het jonge elftal van trainer Mario Been raakte al vroeg in de wedstrijd aanvoerder Leroy Fer kwijt. De middenvelder verstapte zich tijdens een sprintduel en strompelde met een knieblessure van het veld. Fer werd vervangen door Karim El Ahmadi.

Halverwege de eerste helft nam PSV, dat de wedstrijd op dat moment toch al stevig in handen had, de leiding. Opnieuw was Jonathan Reis de gevierde man. De Braziliaanse spits kwam vanaf de rechterkant naar binnen en schoot de bal fraai in de verre hoek: 1-0.

Leerdam

Tien minuten na de openingstreffer moest Feyenoord ook nog eens verder met tien man. Scheidsrechter Bas Nijhuis bestrafte twee overtredingen van Kelvin Leerdam beide met een gele kaart, waardoor de rechtsback van het veld moest.

Been bracht direct Bruno Martins Indi in voor aanvaller Ruben Schaken om zijn defensie op peil te houden. Uitgerekend de invaller gleed de bal in de 39e minuut in eigen doel na een schot van Ibrahim Afellay, dat waarschijnlijk naast was gegaan (2-0).

Perspectief

Na rust stortte Feyenoord helemaal in. Achtereenvolgens Reis, Ola Toivonen, Jeremain Lens, nogmaals Reis, Balázs Dzsudzsák, Orlando Engelaar, Dzsudzsák (strafschop) en Lens voerden de score op naar 10-0. Het was ontluisterend om te zien hoe de Feyenoorders steeds weer werden weggetikt door PSV.

Het is de grote vraag of Been na deze publieke vernedering nog wel perspectief ziet om verder te gaan bij zijn grote liefde. Met slechts acht punten uit tien wedstrijden bevindt Feyenoord zich in de onderste regionen van de ranglijst en de 'tienklapper' in Eindhoven zal bovendien diepe sporen achterlaten in hoofden van de jonge Rotterdammers.