HEERENVEEN - De Rus Jevgeni Lalenkov heeft de Nederlandseschaatsers zaterdag op de eerste seizoensnederlaag op de 1500 metergetrakteerd. De rijder uit Irkoetsk was tijdenswereldbekerwedstrijden in Heerenveen te sterk voor Mark Tuitert,Ids Postma, Erben Wennemars en Carl Verheijen.

Het excuus van de oranje armada luidde vermoeidheid. Na vieropeenvolgende weekeinden met wedstrijden deden de benen niet meerwat de hoofden wilden. De Nederlanders hadden hun pijlen gericht opde Nederlandse kampioenschappen afstanden en presteerden vervolgensgoed tijdens WB-wedstrijden in Hamar en Erfurt. In het eigen Thialfwaren toppers als Tuitert en Wennemars niet in vorm. "Ik hadmoeite om scherp te blijven", erkende Tuitert, "zowel mentaal alsfysiek. Mijn hoofd stond naar andere dingen."

Misslagen

Volgens de schaatser van SponsorBingoLoterij was dat ook dereden dat hij zijn start helemaal verpestte. De 23-jarige Holtenaarmaakte twee flinke misslagen en bleef ternauwernood op de been.Toch opende hij rap (23,3). Pas in de slotfase verspeelde Tuitertde zege. Hij was leeg. "Vorige week ging alles nog vanzelf. Numoest ik op mezelf inpraten: volle bak gaan, volle bak gaan. Maarja, op een gegeven moment houd 't op. Dit was alles wat ik eruitkon persen."

Zijn tijd (1.47,84) bleek goed voor zilver. Concurrent enploegmakker Erben Wennemars werd slechts vierde. Met die prestatiewas de Zwollenaar uiterst tevreden aangezien hij flinke griep had."Twee dagen geleden had ik nog koorts", sprak de wereldkampioen."Voordat ik mijn schaatspak aantrok, ben ik nog drie keer naar dewc gerend. De laatste dagen heb ik niets gegeten."

Geen spectaculaire tijd

De zege van Lalenkov verontrustte de Nederlanders allerminst. Destudent landbouwkunde kwam tot een tijd van 1.47,56 en won daarmeezijn eerste WB-wedstrijd van het seizoen. Wennemars haalde er zijnschouders bij op: "Ik vind het geen spectaculaire tijd. Lalenkovhoort er gewoon bij."

Op zijn beurt vond de Rus de prestaties van de Nederlandersallesbehalve indrukwekkend: "Nee, die tijden maken mij nietnerveus. Mijn doel is het Europees en wereldkampioenschap allround.Daar moet mijn piek liggen."