HEERENVEEN - Het overvolle programma tijdens dewereldbekerwedstrijden in Heerenveen heeft het evenement en deschaatssport weinig goed gedaan. Dat is de mening van fans enschaatsers.

In Thialf werden de kleine vierkamp,wereldbekerwedstrijden op 1500 en 5000 meter, eenploegenachtervolging en een minimarathon afgewerkt. "Dit moetvolgend jaar anders", erkent Ard Schenk, lid van de technischecommissie van de ISU.

De internationale schaatsunie (ISU) probeert sinds vorig seizoende wereldbekercylcus interessanter te maken door nieuwe onderdelen(zoals 100 meter, ploegenachtervolging en kleine vierkamp) teintroduceren. De ISU maakt het programma echter zo druk dat niemanddie experimenten nog serieus neemt.

Nieuwe opzet

"Die kleine vierkamp is bijzaak", sprak Mark Tuitert vrijdagal. De schaatser van SponsorBingo Loterij stond aan de slotdag opkop in de kleine vierkamp, maar meldde zich zondag doodleuk af.Zijn voorbeeld werd gevolgd door Jochem Uytdehaage en CarlVerheijen. Ze vormden gezamenlijk de topdrie van het klassement.Ard Schenk meent daarom dat er een nieuwe opzet moet komen.

"Deze onderdelen moeten niet meer samen met een WB-wedstrijd",zei de oud-schaatser, die benadrukte op persoonlijke titel tespreken. "Dit is onoverzichtelijk." Volgend jaar ziet hij hetliefst dat er twee weken voor det Nederlandse kampioenschappenallround een kleine vierkamp wordt georganiseerd. "Twee van zulkeweekeinden zou 't mooist zijn."

Meer interesse

Daarnaast hoopt hij dat onderdelen als de ploegenachtervolgingen 100 meter worden opgenomen in het programma van dewereldkampioenschappen afstanden. "Zodra dat gebeurt, ben jeverzekerd van meer interesse. Dan gaan bijvoorbeeld die Koreanenecht trainen op de ploegenachtervolging,"