HOOGEVEEN - Sven Kramer verschijnt in het eerste weekeinde van november niet aan de start van de Nederlandse Kampioenschappen afstanden in Thialf omdat hij een achterstand heeft van drie tot vier maanden op zijn trainingsschema. Dat maakte hij donderdag bekend.

''Dat is gekomen door elke dag te willen winnen'', legde hij uit. ''Dat vreet energie. Ik ben altijd maar doorgegaan, heb geforceerd.''

De NK afstanden slaat Kramer over omdat hij zich 'te groot voelt om in de achterhoede mee te doen.'

Mogelijk komt zelfs het hele seizoen in gevaar voor de allrounder, maar daar wil Kramer voorlopig niet aan denken.

''Dit was niet te voorkomen met mijn sportbeleving. Het is geen resultaat van roofbouw. Soms is het verantwoord en soms niet. Topsport is zwaar.''

Kramer, die na het vorige, olympische, seizoen al liet weten het dit jaar rustiger aan te willen doen, blijft in Heerenveen tot en met de World Cup van 12 tot en met 14 november.

NK allround

Daarna gaat hij ter voorbereiding op het NK allround drie weken naar Zuid-Afrika. Vervolgens volgen nog twee trainingsweken in het Italiaanse Collalbo.

Het NK allround begint op 27 december. Dat is voor Kramer de streefdatum om terug te keren, al kon hij donderdag niet uitsluiten dat hij pas nog later in het seizoen zijn rentree maakt.

Kramer zegt deze schaatsjaargang te kiezen voor 'de grote titels en de duurzaamheid'.