Lag het aan de afwezigheid van Alberto Contador? Aan het eeuwige gespeculeer over welke ploegen recht hadden op een startplek? Of aan het nieuwe systeem van de groene en bolletjestrui?

Door Manon Colson

Hoorde daarom bijna niemand Andy Schleck, de man die het woord topfavoriet op het voorhoofd heeft getatoeëerd, zeggen dat hij Robert Gesink als een van zijn belangrijkste concurrenten ziet?

Of was het de onderkoelde reactie van Erik Breukink, technisch directeur bij Rabobank, die ons in slaap deed sussen? Breukink, in Parijs: 'Het is een prima Tour voor Gesink.'

Prima?

Podium

Robert Gesink, de 24-jarige Achterhoeker, is sinds de officiële presentatie van het parcours van 2011 officieus kandidaat voor het podium. HET PO-DI-UM! En dus ook voor de eindzege! Robert Gesink in de gele trui! Dat is niet prima, dat is fantastisch, onvoorstelbaar, geweldig en meer dan dat.

In 1998 kwam Michael Boogerd als laatste Nederlander in de buurt van het Tourpodium. Met een vijfde plek, in een door dopingaffaires verscheurde Tour. Gesink deed het dit jaar eigenlijk al beter door als zesde te eindigen in een Tour waar de favorieten stuk voor stuk de finish in Parijs haalden.

En nu is er dus dat parcours in 2011 dat op hem ligt te wachten. Met vier aankomsten bergop, inclusief de Nederlandse berg Alpe d'Huez. Met heel weinig tijdritkilometers; 23 in ploegverband en 41 individueel. Met flinke hoogtemeters in bergetappes, boven de 2000. Een parcours dat op zijn lange lijf geschreven is.

Voordeel

Gesink, in al zijn nuchterheid: "Het is een behoorlijk lastig parcours met vier aankomsten bergop, maar dat is voor mij absoluut een voordeel." Prima.

Wij hebben Schleck goed gehoord. En bereiden ons alvast voor op een voor het Nederlandse wielrennen historische Tour die op 2 juli 2011 van start gaat. Want historisch gaat het worden, die podiumplek van Robert Gesink.

Manon Colson is wielerverslaggever voor NUsport. Afgelopen zomer maakte zij tijdens haar tiende ronde de doorbraak van Gesink in de Tour de France van dichtbij mee.