AMSTERDAM - Edith Bosch is zaterdag in Amsterdam nationaal kampioene judo in de klasse tot 70 kilogram geworden. De titelverdedigster uit Vlaardingen won in de finale van Natasja Meyer.

Bosch was de favoriete. Eerder dit jaar won ze bij de wereldkampioenschappen in Osaka brons. Bovendien is ze al genomineerd voor de Olympische Spelen van Athene 2004. Opvallend was het succes voor Bosch desondanks wel. Enkele weken geleden werd ze geopereerd aan de amandelen. "Aanvankelijk zei de dokter dat ik niet aan het NK mocht meedoen. Vorige week donderdag werd het licht toch op groen gezet. Voor dit toernooi heb ik slechts drie trainingen afgewerkt.''

In de categorie -78 won Claudia Zwiers. In de finale was ze te sterk voor Miranda van de Broek. Voor Zwiers betekende het de negende nationale titel. Evenals Bosch is ook zij al genomineerd voor Athene. Zwiers, die mogelijk na de Olympische Spelen haar internationale loopbaan afbreekt, heeft een moeilijke periode achter de rug. Ze werd ontslagen bij haar werkgever, Defensie. De zaak werd tot aan de rechter uitgevochten.

Inmiddels heeft ze dat achter zich gelaten. "Ik ben nu prof-judoka'', zei ze na haar zege. Met de A-status van NOCNSF komt ze er financieel nog redelijk uit. ,,Toch ben ik op zoek naar een nieuwe baan. Ik voel me er lekkerder bij wat om handen te hebben, ook in de aanloop naar Athene. Stilzitten is niets voor mij.'' Bij de zwaargewichten ging de zege naar Jessica van der Spil. Ze zorgde voor een van de grootste verrassingen van de dag door titelverdediger Françoise Harteveld te verslaan.

Helemaal onverwacht kwam de nederlaag van Harteveld, de nodige kilo's afgevallen, niet. Bondscoach Marjolijn van Unen. "Ze doet de laatste tijd veel extra krachttrainingen. Daardoor heeft Harteveld qua judo momenteel wat ingeboet. Ik vind echter zeker dat ze op de goede weg is.''