HEERENVEEN - Sven Kramer slaat de eerste schaatswedstrijden van het nieuwe seizoen over. Dat maakte TVM, de werkgever van de olympisch kampioen op de 5 kilometer, woensdag bekend.

Kramer verschijnt in het eerste weekeinde van november niet aan de start bij de Nederlandse afstandskampioenschappen in Thialf.

De 24-jarige Fries ontbreekt ook bij de eerste wereldbekerwedstrijden. Die wedstrijdenreeks begint in Heerenveen (alle afstanden), een week na de NK.

De navolgende wereldbekerduels zijn van 19 tot en met 21 november in Berlijn (alle afstanden) en van 26 tot en met 28 november in Hamar (midden/lange afstanden). Het is nog niet bekend hoeveel wereldbekerwedstrijden Kramer zal overslaan.

Uitgeblust

Kramer gaf na afloop van vorig seizoen al aan minder wedstrijden te gaan rijden. Hij was na de Spelen in Vancouver vermoeid en vertelde niet nog eens vier jaar op dezelfde 'energievretende' wijze met zijn sport bezig te kunnen zijn.

''Om dit programma nog vier jaar te volgen, is te veel. Dan ben ik over twee jaar misschien uitgeblust'', zei de veelvoudig kampioen begin maart. ''Ik ben scherp geweest op alles en iedereen, dat houd je niet vol. En ook ik moet gemotiveerd blijven.''

Grote toernooien

In het nieuwe seizoen ligt de prioriteit voor Kramer bij de grote toernooien, zoals de Europese en wereldkampioenschappen allround.

Kramer is hard op weg de beste allrounder aller tijden te worden. Hij staat nu op vier wereldtitels en vier Europese titels.