HEERENVEEN - Voor de derde opeenvolgende keer in het nog prille seizoen heeft Bob de Jong een wedstrijd in het kader van de wereldbeker gewonnen. Vrijdag deed de schaatser zonder sponsor dat in Heerenveen op de 5000 meter in 6.28,01.

Eerder was De Jong, regerend wereldkampioen op de 10 kilometer, de sterkste in Hamar (5000) en Erfurt (10.000). Vooral in de Noorse stad bij de WB-primeur van het seizoen, twee weken geleden, maakte de stayer indruk met 6.19,94, een (officieus) wereldrecord voor een laaglandbaan.

Standvastigheid

Evenals bij zijn voorgaande optredens reed De Jong een stabiel schema, met bijna al zijn rondjes in de 30 seconden. Opvallend was dat hij steeds in een directe confrontatie gewikkeld was met Carl Verheijen. De TVM'er was in de eerste fase voortdurend sneller, maar bleek uiteindelijk niet opgewassen tegen de standvastigheid van de specialist.

De eerste vier plaatsen in Heerenveen waren voor Nederlanders. Na De Jong en Verheijen kwam Uytdehaage, de wereldrecordhouder en olympisch kampioen op het onderdeel. Plaats nummer vier in Friesland was voor Tom Prinsen, een relatieve nieuweling.

Gering

Prinsen deed het voor de tweede opeenvolgende keer goed. Vorige week al maakte de DSB'er uit Enschede indruk door bij zijn wereldbekerdebuut in Erfurt op de 10 kilometer 33 seconden van zijn persoonlijk record af te halen. Het leverde hem een zege op, zij het in de B-groep, maar het tijdsverschil met de 'echte' top was gering.

In de voormalige DDR verving hij de niet geheel fitte Postma, in Friesland reed Prinsen dit weekeinde voor de zieke Romme. Zijn .31,00 mocht er zijn, een tijd waarmee hij zijn persoonlijke topprestatie in het hooggelegen Calgary (6.29,69) aardig benaderde.

Iets meer 'power'

Een verklaring voor de stijgende lijn - bij het NK afstanden slaagde Prinsen er niet in zich rechtstreeks voor de wereldbeker te plaatsen - heeft het 21-jarige talent niet direct. "Het ging ineens goed. Er zat in Erfurt al meer ontspanning in mijn slag dan voorheen. Hoe het komt weet ik niet precies. Wel waren de trainingen de afgelopen zomer wat anders. Iets meer 'power' er in, maar het blijft opvallend. In mijn tijd als junior heb ik in zo'n korte tijd nooit zoveel progressie geboekt."

Mark Tuitert viel tegen, althans op de langere afstand, met de negende plaats. De Holtenaar, een van de favorieten voor de internationale allroundtitels dit seizoen, won eerder op de dag de meter in 36,26. "Mijn voorbereiding was daarop afgestemd geweest. Gericht op explosiviteit. Voor de 5 kilometer zat er te veel spanning op mijn benen. Ik kon het ritme niet pakken, maar verontrust ben ik niet, aangezien ik weet waaraan het ligt."