FC Twente verslaat Feyenoord in De Kuip

AMSTERDAM - FC Twente heeft voor het eerst in negen jaar in de competitie weten te winnen van Feyenoord in De Kuip. Uitgerekend oud-Feyenoorder Denny Landzaat velde in de tweede helft het vonnis over de thuisploeg: 0-1.

De regerend landskampioen stijgt door de overwinning naar de tweede plek in de eredivisie, met een punt achterstand op koploper Ajax. De nummer drie PSV heeft een punt minder dan FC Twente, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. Feyenoord staat door de nederlaag op de veertiende plek.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Ruud Bossen zetten de Rotterdammers druk op het team van trainer Michel Preud’homme. De beste kans in het eerste kwart van de wedstrijd was echter voor Marc Janko. De kopbal van de Oostenrijkse spits werd gepareerd door Feyenoord-doelman Rob van Dijk.

Douglas

Daarna gebeurde er van alles voor de beide doelen. Eerst wuifde scheidsrechter Ruud Bossen een vermeende opzettelijke handsbal van Douglas in het eigen strafschopgebied weg. Daarna schoot Janko op de lat waarna de rebound van Nacer Chadli door Van Dijk voor de lijn werd geplukt.

Aan de andere kant van het veld was het wederom Douglas die voor een hachelijke situatie in het zestienmetergebied van FC Twente zorgde. Een voorzet van Tim de Cler verdween via zijn been op de paal. Keeper Nikolai Mihailov kon de bal vervolgens nog voor de doellijn oppikken.

De tweede helft was van hetzelfde laken een pak. Wederom waren het de bezoekers die de eerste echte kans creëerden. En opnieuw was het Janko die Van Dijk niet wist te verschalken.

Landzaat

Preud’homme bracht in de zeventigste minuut Landzaat in het veld om iets te forceren. Het bleek een gouden wissel. De middenvelder kreeg de bal net buiten het strafschopgebied en plaatste deze achter Van Dijk.

Ook invaller Fedor Smolov, wiens intikker door Mihailov op de doellijn werd gered, kon de vierde competitienederlaag in vijf wedstrijden voor Feyenoord niet voorkomen.

Tip de redactie