AMSTERDAM - Ajax heeft zaterdagavond een simpele overwinning geboekt op NAC Breda. In de Arena werd het door doelpunten van Jan Vertonghen, Mounir El Hamdaoui en Luis Suarez 3-0.

Ajax-trainer Martin Jol, die André Ooijer de voorkeur gaf boven Toby Alderweireld, liet Demy de Zeeuw de vrijgekomen plek van de geblesseerde Siem de Jong invullen. Mido nam voor het eerst dit seizoen plaats op de reservebank.

Aan NAC-zijde verving Ali Boussaboun Leonardo, die sinds de thuiswedstrijd tegen NEC (2-0) om disciplinaire redenen buiten de selectie wordt gelaten.

Geen problemen

De thuisploeg kwam geen moment tijdens de wedstrijd in de problemen. In het eerste deel speelde het duel zich bijna volledig af op de helft van de bezoekers uit Breda.

Na een kwartier was het al raak voor de thuisploeg, al zat er een luchtje van buitenspel aan vast. Vertonghen promoveerde, in zijn honderdste wedstrijd voor de Amsterdammers, na een fraai aangesneden voorzet van Eyong Enoh de bal met zijn hoofd in het doel.

Vervolgens ging Ajax op zoek naar de tweede treffer, maar met name Suarez miste de scherpte voor het doel. In de 30ste minuut bracht de aanvoerder met een subtiele pass El Hamdaoui in stelling, die wel wist af te ronden. Met een bekeken lob in de verre hoek liet de Marokkaan de aan de grond genagelde Jelle ten Rouwelaar kansloos: 2-0.

Slap uit kleedkamer

Ajax kwam vervolgens slap uit de kleedkamer. NAC drong aan, had meer balbezit, maar kon geen succesvolle aanval creëren. Het was Rasmus Lindgren die in de 68e minuut met een hard schot de wedstrijd weer tot leven bracht, maar Ten Rouwelaar redde knap.

Een paar minuten later was de 29-jarige doelman kansloos bij een schot van El Hamadoui, maar zijn inzet spatte uiteen op de lat.

Rentree Mido

Nadat Jol Mido in de 77e minuut zijn rentree gunde, gooide Suarez de wedstrijd op slot door de 3-0 tegen de touwen te werken. De Uruguyaan scoorde uit een vrije trap zijn eerste goal sinds 11 september jongstleden.

Ajax neemt door de overwinning de koppositie over van PSV, dat morgen bij hekkensluiter Willem II op bezoek gaat.