Gilbert opnieuw winnaar Ronde van Lombardije

AMSTERDAM - Philippe Gilbert heeft net als vorig jaar de Ronde van Lombardije gewonnen. De Belg kwam na 260 kilometer solo aan in Como.

De Italiaan Michele Scarponi legde beslag op de tweede plaats op twaalf seconden. Pablo Lastras uit Spanje werd derde op 55 seconden, voor Jakob Fuglsang en Vincenzo Nibali. Bauke Mollema eindigde als dertiende.

Enkele minuten na het startschot van de laatste belangrijke wedstrijd van het seizoen kozen zes van de 195 coureurs het hazenpad. Aangezien geen van de vluchters (Tony Gallopin, Kjell Carlström, Mauro Da Dalto, Michael Albasini, Gianluca Mirenda, Diego Caccia) kon bogen op een overweldigend palmares, liet het peloton begaan, waardoor de koers de eerste uren in een plooi lag.

Regen

Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer spatte de kopgroep uiteen op het geaccidenteerde parcours. Ondertussen won het peloton snel terrein onder de regenachtige omstandigheden, waardoor diverse coureurs uit de hoofdmacht de sprong naar voren waagden.

Met een venijnige demarrage raapte Mollema, de kopman van Rabobank bij absentie van Robert Gesink, de overblijfselen van de kopgroep op. De 23-jarige Nederlander reed even alleen vooraan om in de afdaling van de Sormano gegrepen te worden door een select groepje van favorieten.

Tempo drukken

Dat was het sein voor Gilbert om te beginnen aan een solo-onderneming. Tien kilometer reed de Waal alleen, waarna hij het tempo drukte met het doel om zich te laten inlopen door Scarponi, de enige die terugkwam vanuit de achtergrond.

Het Belgisch-Italiaanse duo verkreeg al snel een voorsprong van ruim een minuut en bedwong lange tijd zij aan zij de San Fermo, de laatste klim. Tot Scarponi moest passen bij een versnelling van Gilbert. De renner van Omega-Pharma Lotto soleerde vervolgens naar de finish.

Het is de twaalfde keer dat België victorie kraait in de ‘koers van de vallende bladeren’. Vorig jaar maakte Gilbert een einde aan een achtjarige Italiaanse hegemonie.

Lees meer over:
Tip de redactie