'Totilas naar Duitse dressuurruiter'

AMSTERDAM – Toppaard Totilas komt onder het zadel van de Duitse dressuurruiter Matthias Rath.

Dat meldt paardensportmagazine HorseUs vrijdag.

Donderdag werd bekend dat de zwarte hengst die met Edward Gal diverse grote successen behaalde, is gekocht door de Duitse paardenhandelaar Paul Schockemöhle. Raths stiefmoeder zou voor haar stiefzoon rechten hebben gekocht om het 'wonderpaard' op wedstrijden te gaan uitbrengen.

Het verkoopbedrag werd niet genoemd, maar in het hippische circuit gonst het van de geruchten dat Totilas voor tien à vijftien miljoen euro naar Duitsland verhuist.

Beste

Totilas wordt gezien als het beste dressuurpaard ooit. Samen met Gal heeft hij wereldrecords in alle dressuurdisciplines op zijn naam staan. De combinatie werd onlangs in het Amerikaanse Kentucky wereldkampioen in de Grand Prix Special en de kür op muziek en had een belangrijk aandeel in het Nederlandse goud in de landenwedtrijd.

Verder heeft het paard ook Europese titels en winst in de wereldbeker op zijn naam staan. De verkoop van Totilas is een grote aderlating voor de Nederlandse dressuursport. Gal gold met hem als topfavoriet voor olympisch goud tijdens de Spelen van 2012 in Londen.

Verdrietig

Gal zei in een verklaring begrip te hebben voor het feit de eigenaren hebben besloten het paard te verkopen. ''Maar ik ben natuurlijk wel verdrietig”, zei hij.

“Van het eerste moment dat ik Totilas bereed wist ik dat het een 'once in a lifetime paard' was. Het is onwerkelijk dat deze periode nu voorbij is. Ik wist dat er veel belangstelling was, maar toch had ik niet verwacht dat het zo snel zou gaan.''

Lees meer over:
Tip de redactie