Zaakwaarnemer breekt met Van Gelder

AMSTERDAM - House of Sports snijdt de banden met Yuri van Gelder door. De turner werd jarenlang begeleid door het sportmarketingbureau.

Ralph van Baasbank, namens House of Sports de zaakwaarnemer van de turner, laat aan NUsport weten dat de samenwerking met Van Gelder ‘per direct’ is opgezegd.

Van Gelder werd dinsdag uit de ploeg gezet voor de WK turnen wegens cocaïnegebruik. In een schriftelijk verweer ontkende de Brabander de aantijgingen van gymnastiekbond KNGU.

House of Sports behartigde ruim vier jaar de belangen van Van Gelder en bleef de voormalig wereldkampioen ook steunen na zijn positieve test op cocaïne in de zomer van vorig jaar.

Claim

De advocaat van Van Gelder onderzoekt de mogelijkheid van een claim tegen de gymnastiekunie KNGU. Cor Hellingman heeft dit vrijdag gezegd.

''We kunnen pas echt een claim formuleren als we de volledige schade in beeld hebben. Dat zijn we nu aan het onderzoeken. De Lotto heeft aangekondigd af te haken als sponsor. Blijft zij bij dat voornemen, dan is dat schade'', aldus de raadsman.

Waarheid

Hellingman is ervan overtuigd dat Van Gelder de waarheid spreekt. ''Als mijn client dat zegt, dan sta ik achter zijn verhaal. De discussie lijkt nu te gaan over of hij wel of niet iets heeft gezegd. Daar gaat het echter niet om. Relevant is alleen waarom de bond hem uit het team kon verwijderen."

"De bond weet dat Van Gelder, volgens afspraak met de bond, zich vrijwillig aan testen heeft onderworpen. Alle testen waren negatief. Ook op de dag nadat hij uit het team was gezet. De bond erkent dat hij medisch ongeschikt is bevonden. Dat kan dus nooit over cocaïne gaan, want hij was negatief.''

Psychische druk

Hellingman vervolgt: ''Dus is hij medisch ongeschikt bevonden omdat hij psychisch de druk niet aankon. Wat de bond naar buiten heeft gebracht is reglementair en feitelijk onjuist en blijkbaar ingegeven door paniek. De bond heeft erkend dat daarbij het belang van Van Gelder is opgeofferd. Hierbij is Van Gelder nodeloos beschadigd. Zo ga je niet met een topsporter om. De bond heeft heel veel uit te leggen.''

De KNGU had Van Gelder volgens Hellingman juist moeten beschermen. ''Van Gelder had bij de bondsarts hulp gevraagd omdat hij bang was voor een terugval. Ze heeft dat daarna doorgegeven aan de Topsportmanager. De bond had daar nooit mee naar buiten moeten treden, maar had Van Gelder in bescherming moeten nemen.”

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie