Hiddink schuldbewust tegenover Van Marwijk

ZEIST - Guus Hiddink heeft donderdag een verzoenend telefoongesprek gevoerd met zijn collega Bert van Marwijk. ''Hij heeft tegen mij even zijn gram kunnen halen'', legde de geplaagde bondscoach van Turkije donderdag in Zeist uit.

''Nou ja, dat is misschien iets te sterk uitgedrukt. Maar ik heb Bert wel kunnen uitleggen wat ik precies met mijn uitlatingen over Oranje bedoelde.''

Hiddink bekritiseerde begin deze week in diverse Nederlandse media nog maar eens het spel van Nederland bij het WK in Zuid-Afrika. "Ja, ik heb Oranje even aangepakt", sprak Hiddink schuldbewust.

"Ik heb niet genoten van het Nederlands elftal. Ik had het spel graag attractiever gezien. Maar nu besef ik dat ik te veel als supporter en te weinig als coach heb gereageerd. Dat heb ik Bert ook laten weten. Hiermee is het klaar wat mij betreft."

Zwaar aangezet

De Achterhoerker  zei wel dat zijn opmerkingen over Oranje in enkele media nogal zwaar zijn aangezet. "Maar daarmee wil ik de boodschapper niet ombrengen. De conclusie dat ik bij het WK afgeknapt zou zijn op het Nederlands elftal gaat mij echter te ver, bijvoorbeeld."

De uitlatingen van Hiddink leidden deze week tot irritaties in het Nederlandse kamp. Van Marwijk noemde het nogal triest dat zijn vakbroeder drie maanden na het WK nogmaals met deze kanttekeningen kwam aanzetten. Ook sommige internationals, onder wie Mark van Bommel en Klaas-Jan Huntelaar, toonden zich teleurgesteld in de voormalige bondscoach van Oranje.

Timing

"Ja, en mijn timing was ook al niet best", doelde Hiddink op de nederlagen van Turkije tegen Duitsland (vorige week vrijdag) en Azerbeidzjan (dinsdag). De Turkse media schreeuwden na de blamage in Bakoe al om het vertrek van de duurbetaalde Hiddink die amper een paar maanden in functie is. "Ach, ik ga geen verantwoording afleggen aan kranten waarin de letters paginagroot zijn", sprak hij laconiek.

Hiddink grapte er tijdens het feestelijke afscheid van KNVB-directeur betaald voetbal Henk Kesler lustig op los. "Ik kon me even vrijmaken. Binnenkort heb ik misschien zelfs weer alle tijd van de wereld. De containers zijn alweer onderweg. Nee hoor, zolang ik serieus kan blijven werken met de Turkse Henk Kesler en zijn mannen, ga ik door. Maar het is op dit moment inderdaad niet gemakkelijk."

Guus Hiddink laat zich negatief uit over het spel van Oranje in het NUsport-magazine van deze week. Het blad is in de winkel te koop en is tevens online te bestellen.

Lees meer over:
Tip de redactie