AMSTERDAM - Rusland is dichtbij een plek op de Formule 1-kalender. Premier Vladimir Poetin heeft een overeenkomst met Bernie Ecclestone getekend voor het organiseren van een Grand Prix in 2014.

Poetin was donderdag bij een ceremonie aanwezig om de overeenkomst te tekenen. De Russische premier wil het imago van Rusland verbeteren en ziet het binnenhalen van grote sportevenementen daarvoor als de juiste strategie.

Het contract dat van zijn handtekening verzekert Rusland vanaf 2014 voor zeven jaar van een jaarlijkse Grand Prix, met een optie voor een verlenging van vijf jaar. Het Kremlin betaalt jaarlijks 40 miljoen dollar voor het houden van de race. De aanleg van een geschikt tracé aan de Zwarte zee kost nog eens 200 miljoen dollar.

Russisch geld

Rusland deed in 2010 zijn intrede in de Formule 1, met de aanstelling van de uit de GP2 afkomstige Vitaly Petrov als Renault coureur.

De debutant bracht een lading Russische sponsors mee, waaronder enkele bedrijven die deels of volledig in handen zijn van de staat. Onder meer autofabrikant Lada prijkt groot op de zijkant van de Renault R30.

Keuzes

De komst van de Russische Grand Prix roept de vraag op voor welke race het doek gaat vallen. Ecclestone zei onlangs dat de kalender maximaal 20 Grands Prix mag bevatten. In 2011 maakt de Indiase Grand Prix zijn entree, die in 2012 gezelschap krijgt van de race in het Amerikaanse Austin.

Verder wordt gesproken over een Grand Prix door de straten van Rome, alsmede de terugkeer van de Franse Grand Prix. Ecclestone moet dus keuzes maken, waarbij het niet uit valt te sluiten dat een aantal andere races in Europa het veld moet ruimen.