Wada wil Contador op weekmakers testen

AMSTERDAM - Wereldantidopingautoriteit Wada wil een test om weekmakers op te sporen gebruiken in de dopingzaak tegen tourwinnaar Alberto Contador.

Die test is nog niet goed genoeg onderzocht om als enig bewijs te dienen tegen een atleet, maar kan wel als aanvullend bewijs dienen.

Dat zegt hoofdonderzoeker Olivier Rabin van het WADA, die de tests als 'ijzersterk' bestempeld.

Betrouwbaar

Ondanks dat de testprocedure van de tests niet is afgerond, staat de betrouwbaarheid volgens Rabin buiten kijf. Nieuwe ontwikkelingen uit de testprocedures kunnen ook in de zaak-Contador worden gebruikt.

Weekmakers worden gebruikt in plastic en een hoog niveau van het middel in het lichaam kan erop duiden dat bloedtransfusies plaats hebben gevonden.

Besmet vlees

Nadat bij Contador een kleine hoeveelheid van de anabole steroïde clenbuterol werd gevonden, waren er al snel berichten dat er ook te veel weekmakers in zijn urinestaal zaten.

Contador blijft volhouden dat hij onschuldig is. De clenbuterol zou hij via besmet vlees binnen hebben gekregen. Dat vlees zou vacuümverpakt zijn geweest, wat volgens de Spanjaard de weekmakers in zijn lichaam zou verklaren.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie