AMSTERDAM - Mark van Bommel speelde dinsdagavond 72 minuten mee tijdens Nederland - Zweden (4-1), terwijl Bayern München 's middags had geëist dat de middenvelder vanwege zijn kniekwetsuur direct terug zou keren naar Duitsland.

Hoewel Van Bommel zelf aangaf fit genoeg te zijn om mee te doen, is de relatie tussen Bayern en de KNVB verder op scherp gezet.

Karl-Heinz Rummenigge haalt opnieuw uit naar de Nederlandse voetbalbond.

''Het meespelen van Van Bommel was een beslissing van de KNVB. Het risico en de verantwoordelijkheid liggen volledig bij hen'', zegt de voorzitter van Bayern tegenover Bild.

Rummenigge is van mening dat er te veel druk op Van Bommel is gelegd om mee doen tegen de Scandinaviërs. De KNVB meent juist dat het de eis van Bayern was die de zaak veel groter heeft gemaakt dan die is.

Scan

Bondscoach Bert van Marwijk liet na het duel al weten dat er wat hem betreft weinig aan de hand was. ''We hebben nog een keer een scan van zijn knie gemaakt. Ook een onafhankelijke dokter heeft gezegd dat hij kon spelen", zei hij.

De woorden van KNVB-directeur Bert van Oostveen onderschrijven dat. ''We hebben zelfs aangeboden dat hun eigen clubarts naar de knie van Van Bommel zou mogen komen kijken. Dat heeft hij niet gedaan. Die was geloof ik bij het duel tussen Kazachstan en Duitsland.''

''Ik heb Bayern inmiddels schriftelijk laten weten 'not amused' te zijn. We zullen hier zeker nog over gaan praten.''

Robben

De opstelling van Bayern is een direct gevolg van de zaak rond de blessure van Arjen Robben. Die is nog altijd niet opgelost. Rummenigge dreigt in Bild nog eens met juridische stappen.

''Hebben we aan het einde van de maand nog geen goede oplossing, dan starten we in november de procedure. We hebben enorme sportieve schade. Ons ook nog voor de financiële schade laten opdraaien, vind ik niveau- en stijlloos.''

Oorlogsgekletter

Bij de KNVB is de vertrekkende Henk Kesler nog verantwoordelijk voor de afwikkeling van de zaak-Robben. Hij is bepaald niet onder de indruk van de manier waarop Bayern in de kwestie rond van Van Bommel op de strepen ging staan.

"Oorlogsgekletter is het, meer niet", aldus Kesler woensdag tegenover De Telegraaf. ''Zo'n voorstel is kansloos, onzinnig daarom. Ook Bayern München weet hoe de regels zijn."

Kesler had nog geen contact met Rummenigge. ''Heb ik geen enkele behoefte aan. En die tweede afspraak met Bayern over de affaire-Robben? Als ze iets willen, komen ze maar naar Nederland toe. Wij gaan daar niet meer heen."