Terugtrekken Van Gelder 'om medische redenen'

ROTTERDAM - Yuri van Gelder is om medische redenen van persoonlijke aard uit de WK-ploeg van het turnen gezet. Dat heeft Hans Gootjes, topsportmanager van gymnastiekbond KNGU, dinsdagavond in Rotterdam bekendgemaakt.

Gootjes sprak 's middags al van 'zwaarwegende redenen' die het rechtvaardigden Van Gelder terug te trekken. Pas zes uur later volgde de toelichting.

Van Gelder kwam in juli terug na een dopingschorsing van een jaar. De Waalwijkse ringenspecialist was in juni 2009 betrapt op het gebruik van het verboden genotmiddel cocaïne.

Van Gelder kickte af in een Schotse kliniek en hervatte dit jaar de training op jacht naar eerherstel. Bij een wereldbekerwedstrijd in Gent won hij begin september al weer goud op ringen.

Voorzorg

Gootjes werd pas dinsdagmiddag, kort voor een persmeeting van de Nederlandse mannenploeg, door bondsarts Liesbeth Lim geïnformeerd over de medische situatie van Van Gelder.

''Uit voorzorg is daarop besloten hem terug te trekken. Deze beslissing is genomen in het belang van het team. Plaatsing bij de beste 24 landen waarmee deelname aan het WK van volgend jaar wordt afgedwongen is het hoogste doel'', vertelde Gootjes die weigerde in te gaan op vragen over de medische redenen.

Hij verwees naar Cor Hellingman, de advocaat van Van Gelder. Die bleek dinsdagavond niet bereid commentaar te geven op last van zijn cliënt.

Politiek

De verklaring van Gootjes in Ahoy liet vele vragen open. ''Ik realiseer me dat dit heel politiek en formeel klinkt, maar dat komt omdat ik een afspraak heb gemaakt met een sporter.’’

Volgens de topsportmanager is het aan Van Gelder en zijn advocaat/woordvoerder Hellingman eventueel nadere uitleg te verstrekken. Een sporter die om medische redenen kort voor het toernooi wordt teruggetrokken kan nog worden vervangen. Gootjes: ''We hebben nog niet de tijd gehad ons daarin te verdiepen.’’

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie