Nederland overtuigend voorbij Zweden

AMSTERDAM - In alle commotie over een nieuwe rel tussen de KNVB en Bayern München deed het Nederlands elftal dinsdagavond gewoon waar het goed in is. Oranje versloeg met speels gemak en af en toe oogstrelend spel Zweden (4-1) en blijft de trotse koploper van groep E in de EK-kwalificatie.

De nummer twee van de wereld boekte alweer de twaalfde zege in evenzoveel kwalificatieduels onder bondscoach Bert van Marwijk.

De nationale voetbalploeg won alle acht groepswedstrijden in de aanloop naar het WK en is met twaalf punten uit vier duels ook aardig op weg naar de Europese eindronde van 2012 in Polen en Oekraïne.

Niet in de war

Het Nederlands elftal wekte in de bijna volle ArenA geen moment de indruk dat het in de war was van de eis van Bayern München om Mark van Bommel nog voor de topper naar Beieren huis te sturen.

De schoonzoon van de bondscoach droeg ook tegen Zweden gewoon de aanvoerdersband om zijn bovenarm. Bij terugkeer in München zal hij wel merken of hij daar ook nog als verlengstuk van trainer Louis van Gaal door het leven gaat.

Magneten

Het had er veel van weg dat de actie van Bayern München juist motiverend op het Nederlands elftal werkte. De thuisploeg opende furieus. Het was alsof vooral Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart magneten in beide schoenen hadden.

Zo makkelijk kaatsten ze de bal naar elkaar toe. Ook in de vierde minuut vonden ze elkaar. Van der Vaart zag de vrijstaande Klaas-Jan Huntelaar, die alweer zijn zevende doelpunt in vier kwalificatieduels mocht bejubelen (1-0).

Geluk

Nog geen minuut later was Sneijder dicht bij 2-0. Nederland domineerde, maar had in de 26e minuut geluk dat Ola Toivonen alleen voor Maarten Stekelenburg naast schoot.

Oranje moest na 28 minuten verder zonder Dirk Kuijt, die na een kopduel zijn enkel ogenschijnlijk ernstig verzwikte.

Van Marwijk kon niet terugvallen op de geblesseerde Arjen Robben, Robin van Persie en Eljero Elia en gunde Jeremain Lens speeltijd.

Een foutieve inworp van Behrang Safari leidde in de 37e minuut de eerste interlandtreffer van Ibrahim Afellay in (2-0).

Vernedering

Het Nederlands elftal vernederde de tegenstander in de openingsfase van de tweede helft. Het thuispubliek vermaakte zich met een aantal prachtige combinaties.

Huntelaar begroette in de 56e minuut na enkele prachtige schaarbewegingen van Afellay zijn achtste doelpunt in de EK-kwalificatie (3-0). Hij stelde op zijn beurt drie minuten later Afellay in stelling (4-0).

Verdediger Andreas Grandqvist van FC Groningen deed in de 69e minuut eindelijk iets terug voor Zweden, waarna bondscoach Van Marwijk besloot om Van Bommel naar de kant te halen. Van een echte wedstrijd was er namelijk allang geen sprake meer.

Tip de redactie