Opnieuw nederlaag Hiddinks Turkije, weer zege Duitsland

AMSTERDAM - Turkije is voor de tweede keer in vijf dagen tijd tegen in nederlaag opgelopen in de strijd om kwalificatie voor het EK van 2012 in Polen en de Oekraïne.

Nadat Duitsland vrijdag in Berlijn al met duidelijke cijfers te sterk was (3-0), verloor de ploeg van bondscoach Guus Hiddink dinsdag ook op bezoek bij het bescheiden Azerbeidzjan: 1-0.

Azerbeidzjan had in groep A de eerste drie duels verloren. De ploeg van bondscoach Berti Vogts dankte de knappe zege aan een doelpunt van Rashad Sadigov in de 38e minuut.

Turkije maakte na de rust tevergeefs jacht op de gelijkmaker. Met zes punten uit vier duels staat de formatie van Hiddink er in groep A weinig florissant voor.

Voor Vogts was het pas de tweede overwinning met Azerbeidzjan in een kwalificatietoernooi. Vorig jaar leidde de oud-topverdediger de voormalige Sovjetrepubliek met 2-0 langs het al even nietige Liechtenstein.

Duitsland

In dezelfde groep verstevigde Duitsland de leiding door met 3-0 te winnen bij Kazachstan. De ploeg van bondscoach Joachim Löw staat na vier duels op twaalf punten.

De grote man aan Duitse zijde was Lucas Podolski. De aanvaller van FC Köln bereidde de eerste twee treffers van Miroslav Klose en Mario Gomez voor en nam zelf de derde voor zijn rekening.

In dezelfde poule verspeelde België kostbare punten in het thuisduel met Oostenrijk. De Rode Duivels bogen in de slotminuten een 3-2 achterstand om in een 4-3 voorsprong.

Drie minuten in de extra tijd ging het toch nog mis. Martin Harnik zorgde voor een puntendeling: 4-4.

Hongarije

Hongarije, concurrent van Oranje in de strijd om een ticket voor het EK, heeft goede zaken gedaan in groep E. De Oost-Europeanen wisten op bezoek bij Finland op de valreep de zege binnen te halen: 1-2.

De ploeg mag daarvoor PSV'er Balázs Dzsudzsák dankbaar zijn. Vier minuten in blessuretijd zette hij de bevrijdende treffer op het bord. Tien minuten na rust had Ádám Szalai de Hongaren al op een voorsprong gezet.

De Finse spits Mikael Forssell leek vier minuten voor tijd alsnog een punt binnen te slepen voor de Scandinaviërs, maar zijn gelijkmaker bleek uiteindelijk niet voldoende.

Door de zege gaat Hongarije voorlopig aan kop in de groep. De ploeg van bondscoach Sándor Egervári heeft net als Nederland negen punten, maar het doelsaldo is gunstiger. Oranje heeft echter één duel minder gespeeld. Later op de avond neemt men het op tegen Zweden.

NUwerk

Tip de redactie