AMSTERDAM - Het vertrek van de drie topschaatsers Annette Gerritsen, Marianne Timmer en Margot Boer uit de ploeg van Control heeft veel stof doen opwaaien.

In mei vertrokken ze plotseling bij de ploeg van coach Jac Orie, begin oktober doken ze op als de Liga Ladies, toen Team Liga op Papendal werd gepresenteerd.

NUsport kreeg inzage in de correspondentie ten tijden van de onderhandelingen, zag de contractvoorstellen en de geboden salarissen. Ook werden vele direct betrokkenen uitgebreid geïnterviewd over de opmerkelijke transfer.

Alles overziend uiteindelijk, zegt Jos Valentijn, bestuurslid van de Stichting Team Orie: “Laten we eerlijk zijn: het ging gewoon om de poen.”

'Geld niet meer nodig'

Henk Timmer, de manager van zijn partner Marianne Timmer en Margot Boer, betwist dat het een geldkwestie was. “Marianne heeft dat geld echt niet meer nodig.”

De drie topschaatssters lieten tijdens de persconferentie op 7 mei weten dat de hoofdreden voor hun vertrek een CAO was. Een CAO die nog niet was ingevoerd in de schaatssport.

Drogreden

Het drietal zei dat ze niet van plan waren een contract te tekenen waarvan nog niet bekend was er in zou komen te staan in het geval van de invoering van een CAO. Volgens Control, dat pleit voor de invoering van zo’n collectieve arbeidsovereenkomst, is dat een drogreden.

Control is van mening dat de CAO onder meer er toe dient dat het niet door sporters voor het blok kan worden gezet in het geval van het meer dan twee keer verlengen van een contract. Een CAO moet je altijd nog ondertekenen zeggen de bestuursleden van Stichting Team Orie. Ze kunnen dus weigeren, stelt Control.

Salarisaanbod

De onderhandelingen met Marianne Timmer waren al snel voorbij. Het salarisaanbod van circa 70.000 euro van de ploeg vond Timmer te laag.

Timmer verdiende bij DSB 225.000 euro per seizoen. Bovendien vindt ze dat er sprake is van een doorlopende verbintenis. Het contract van DSB (dat in oktober 2009 failliet ging) werd overgenomen door Control.

Afrondende fase

Control leeft begin mei twee dagen in de veronderstelling dat Boer en Gerritsen gaan tekenen. Uit documenten valt inderdaad op te maken dat een deal met de twee nabij was en de onderhandelingen in een afrondende fase waren beland.

Op het laatste moment draaien Henk Timmer en Ron Mulder, de manager van Annette Gerritsen, echter om. Vijf maanden later presenteert Team Liga zich in Papendal.