TILBURG - De gemeenteraad van Tilburg is maandagavond alleen door steun van de vijf coalitiepartijen akkoord gegaan met een subsidie aan Willem II ter grootte van in totaal 1,2 miljoen euro.

De armlastige nummer achttien uit de eredivisie krijgt het geld voor zogenoemde maatschappelijke activiteiten, zoals deelname van selectiespelers aan bijvoorbeeld bezoeken aan ziekenhuizen en trapveldjes en de ontvangst van schoolkinderen in het stadion.

Eerder dit jaar moest PvdA-wethouder Jan Hamming (Sport) een voorstel om aan Willem II bijna vier ton subsidie uit te keren voor activiteiten over het seizoen 2009-2010 nog intrekken omdat er geen steun voor was in de raad.

Uitkering

De uitkering van 1,2 miljoen euro is uitgesmeerd over vijf jaar met ingang van het vorige seizoen. De bedragen die waren beloofd voor vorig seizoen (380.000 euro) en dit seizoen (300.000 euro) blijven ongewijzigd, waardoor de jaarlijkse bijdrage van de gemeente ná die tijd lager uitkomt.

De twijfelende coalitiepartijen VVD en GroenLinks gingen maandagavond om omdat Hamming zijn excuses heeft aangeboden en omdat de gemeente in een dreigende rechtszaak van Willem II over de subsidie voor de reeds gedane arbeid geen poot heeft om op te staan.

Oppositie

De voltallige oppositie stemde tegen de subsidie aan de eredivisionist. De oppositiefracties verwijten de wethouder onder meer dat ze wederom met de rug tegen de muur zijn gezet. Een motie van wantrouwen aan het adres van de 'gewaarschuwde' PvdA-wethouder Hamming kreeg nog minder steun (9 tegen 36 stemmen) en haalde het niet.

Eerder dit jaar werd de gemeenteraad van Tilburg al geconfronteerd met het dreigende faillissement van Willem II en moest worden ingegrepen met een huurverlaging.