Eigenaren Liverpool verliezen eerste slag voor het gerecht

AMSTERDAM - Royal Bank of Scotland heeft de eerste slag van de eigenaren van Liverpool gewonnen. De bank bedwong maandag door een voorlopig gerechtelijk bevel dat Tom Hicks en George Gillett de leden van het driekoppige bestuur van de voetbalclub niet meer kunnen ontslaan.

RBS en het bestuur van Liverpool zijn in een juridisch gevecht verwikkeld over de bevoegdheid om de club te verkopen. Vorige week probeerden Hicks en Gillett bestuursleden Christian Purslow en Ian Ayre te vervangen door twee stromannen.

Zo wilden de Amerikaanse eigenaren een verkoop van Liverpool aan New England Sports Ventures, dat ook eigenaar is van honkbalclub Boston Red Sox, voorkomen. De overnamesom van driehonderd miljoen pond, ruim 340 miljoen euro, was volgens Hicks en Gillett onvoldoende.

Contract

Volgens bestuursvoorzitter Martin Broughton, door de eigenaren aangesteld om de club te verkopen, overtraden Hicks en Gillett daarmee de regels van een contract met RBS. De bank eiste dat Broughton volledige controle zou krijgen over de verkoop en gaf in ruil daarvoor uitstel van betaling van een lening.

RBS claimt nu dat Hicks en Gillett contractbreuk hebben gepleegd. Een zitting voor het Engelse High Court dient dinsdag. Eind deze week verstrijkt de deadline voor het terugbetalen van de lening aan RBS.

Wordt er niet betaald, dan kan de bank het faillissement van Liverpool aanvragen. Dat levert de Engelse club negen strafpunten op en betekent naar verluidt dat de overname op losse schroeven komt te staan.

Tip de redactie