MOSKOU - Frankrijk heeft de finale bereikt van het tennistoernooi om de Fed Cup. Amelie Mauresmo en Mary Pierce zorgden donderdag voor de beslissende winstpartijen tegen Rusland. In de eindstrijd staan de Françaises tegenover het team van de Verenigde Staten.

Mauresmo deed donderdagavond in Moskou het voorbereidende werk. Ze was in een uitputtend baselineduel te sterk voor Anastasia Myskina: 6-7 6-3 6-4. De partij duurde bijna 2,5 uur. Pierce stond tegen Vera Zvonareva eveneens een set af, maar won de beslissende overtuigend: 6-4 3-6 6-3. Het afsluitende dubbelspel werd daardoor onbelangrijk.

Niet onverwacht

De ploeg van de Verenigde Staten bereikte eerder op de dag al de eindstrijd door België te verslaan. Het werd uiteindelijk 4-1 voor de Amerikaanse ploeg. Dat was niet onverwacht. Het Belgische team moest het stellen zonder Kim Clijsters en Justine Henin-Hardenne, de aanvoersters van de wereldranglijst.

Het jongere zusje Elke Clijsters maakte slechts drie games tegen Lisa Raymond. De hoopgevende zege van Els Callens op Meghann Shaughnessy werd daarmee ontkracht. Het dubbel Elke Clijsters/Caroline Maes was evenmin opgewassen tegen de routiniers Raymond/Navratilova.