ROTTERDAM - In het tweeluik met Oekraïne om een ticket voor de Europese titelstrijd lijkt Jong Oranje na één duel al kansloos. Zaterdagavond verloor de Nederlandse jeugd op het Kasteel van Sparta ruim, 3-1. Het heeft er alle schijn van dat de return dinsdag in Kiev niet meer is dan een formaliteit.

Eventuele uitschakeling kan voor Jong Oranje stevige gevolgen hebben. Niet alleen wordt de Europese titelstrijd in Denemarken van 2011 gemist.

Ook gaan de Olympische Spelen van Londen 2012 aan de selectie van bondscoach Cor Pot dan voorbij. Alleen op het EK kan daarvoor kwalificatie worden afgedwongen.

Spelhervatting

Binnen zeven minuten stond Jong Oranje op 0-2. De beide Oekraïnse treffers werden gemaakt door Serhi Krivtsov, nota bene centrale verdediger. Eerst kopte hij vrijstaand in, vervolgens tikte hij binnen nadat doelman Tim Krul de bal niet klem hield.

De twee doelpunten vielen uit spelhervattingen. Vooraf waren de Nederlanders gewaarschuwd voor het gevaar uit dergelijke situaties.

Volwassen spel

De jonge Oost-Europeanen speelden in die fase een volwassen spel. Met succes werd vaak de lange bal gehanteerd, de controle was goed, evenals het positiespel. Bovendien hadden meerdere spelers een aardig schot in de benen.

Jong Oranje had er niet veel tegen in te brengen. Pas in de 21e minuut was er enig uitzicht op een treffer, omdat de Oekraïense verdediger Jevgen Selin bijna in eigen doel schoot. Er was ook nog een aardige vrije trap van Jeffrey Bruma, gestopt door keeper Denis Boiko.

Gorter

Nederland gaf echter niet op. Na de hervatting was Ricky van Wolfswinkel twee keer met een kopbal dichtbij een doelpunt. Boiko redde bij een aardig schot van Donny Gorter. Dirk Marcellis tikte uit een hoekschop net naast.

Na een kwartier luwde het offensief van Jong Oranje. Oekraïne kreeg opnieuw controle over de wedstrijd. In de 73e minuut werd het 3-0 door Jevgen Konoplianka, die scoorde uit een strafschop.

Door Luuk de Jong werd het in de slotfase nog 3-1. In de 90e minuut werd Gorter uit het veld gestuurd na een forse overtreding.