SAN LUCA - Robert Gesink heeft voor het tweede jaar op rij de Italiaanse semiklassieker de Ronde van Emilië gewonnen.

De renner van de Rabobank was bergop de sterkste van een selecte kopgroep. Achter hem kwam de Ier Daniel Martin als tweede over de streep, voor de Italiaan Michele Scarponi.

Gesink was vorig jaar ook al de beste in de heuvelachtige eendagskoers, waarin vijf maal een steile helling in het dorp San Luca wordt beklommen.

De Raborenner rijdt komende week ook nog de Italiaanse klassieker de Ronde van Lombardije.

Slotklim

De Achterhoeker begon samen met dertien andere coureurs, onder wie Vuelta-winnaar Vincenzo Nibali en Vacansoleil-coureur Riccardo Ricco, aan de drie kilometer lange slotklim.

De Ier Martin demarreerde al snel uit de groep, waarna onder anderen Ricco moest lossen. Gesink haalde de Ier in de slotfase bij en sprintte vervolgens naar de zege.

Derde overwinning

Het was voor Gesink de derde overwinning van het seizoen. Eerder won hij een etappe in de Ronde van Zwitserland en vorige maand was hij tijdens de GP Montreal de sterkste.

Hij meldde zich af voor de wereldkampioenschappen in Australië om zich te richten op de Italiaanse klassiekers.

Beslissing

''Het was echt geen makkelijke beslissing om niet mee te doen aan de WK", reageert Gesink op de site van zijn werkgever. ''Het is de enige koers in het jaar waar je voor je land kunt uitkomen."

"Maar ik heb een weloverwogen beslissing genomen en gekozen voor de najaarsklassiekers in Italië. Het is wel heel erg lekker als je dan de eerste ook meteen wint. De bevestiging dat mijn keuze de juiste is geweest, geeft mij nu heel veel voldoening."

Gesink vertrok voor het eerst in zijn carrière met startnummer één. Het gaf de renner een bijzonder gevoel, gaf hij toe. ''En dan win je nog ook. Dat maakt het wel een heel erg fraaie overwinning. Dat komt niet vaak voor. Dat weet ik."

Favorieten

Door zijn zege wordt Gesink als één van de favorieten gezien tijdens de Italiaanse klassieker de Ronde van Lombardije. Zelf ziet hij twee andere renners als grote kanshebbers.

''De Belg Gilbert is zeker weer favoriet. Maar vandaag heb ik gezien dat de Deen Fuglsang erg goed is. Hij reed tactisch ook erg sterk. Door hem moest ik op voorlaatste klim volle vak omhoog. Dat was vooraf niet echt de bedoeling."