AMSTERDAM - Zo daar nog twijfel over mocht bestaan, Dick Advocaat gaat met Oranje mee naar de eindronde van het Europees kampioenschap in Portugal. Het duurde even voor het hoge woord er uitkwam bij de zwaar bekritiseerde bondscoach.

"Mijn contract loopt tot en met het EK, dus in principe: Ja", zei de Hagenaar in eerste instantie. Later op de bijeenkomst met de schrijvende media was Advocaat via omwegen duidelijker. Na lang aandringen verklaarde de Hagenaar dat hij zijn aan het einde van de eindronde aflopende contract zal uitdienen."Ja, ook ik ga mee", klonk het uiteindelijk.

Advocaat wilde niet vertellen waarom hij zo geheimzinnig over zijn toekomst deed. Hij zaaide afgelopen week grote twijfel over zijn toekomst. Hij noemde vragen over zijn aanblijven niet relevant en wilde ook na de wedstrijd tegen de Schotten aanvankelijk niet zeggen of hij mee naar Portugal gaat. "Wie, weet", verklaarde hij eerst.

Boycot

De bondscoach toonde na afloop van de galavoorstelling in de Arena begrip voor de boycotactie van de selectie ten aanzien van de pers. "Dat is de verantwoordelijkheid van de spelers, na wat er allemaal is gebeurd. We hebben ons op het veld bewezen. Dit Nederlands elftal is op een hele negatieve manier benaderd. Ik voelde de afgelopen dagen al dat er iets stond te gebeuren. Vogts was twee keer tien minuten beschikbaar, met twee spelers. Wij waren er altijd, maar dat wordt niet gewaardeerd."

Sneijder

Advocaat had veel waardering voor de inbreng van zijn jongelingen. Hij prees uiteraard Sneijder het meest. "Die jongen speelde zo dominant." Maar ook Davids, die zichzelf wegcijferde in het grote belang. "Heel goed. Sober, dienstbaar. Vandaag wel." Ook de andere uitverkorenen hielden zich woensdag voorbeeldig aan de afspraken. Van een fatsoenlijke Schotse opbouw kwam niets terecht.

Met de komst van Van der Vaart, Sneijder, Bouma en Robben, die achter de hand werd gehouden, lijkt tevens de basis voor de toekomst gelegd. "Ik was nooit zo somber, omdat er een paar aankwamen, maar de media schreeuwden achttien maanden geleden al om hen. Ik vond dat ze toen nog niet zo ver waren. Nu was het juiste moment."

"Sneijder had ik er na Glasgow sowieso bijgehaald. Die wedstrijd gezien hebbende, wist ik ook dat hij hier zou spelen", zei Advocaat. Hij betreurde het dat de komst van de invallers Kluivert en Seedorf werd begeleid met boegeroep.