RIJSWIJK - Spanje en Letland hebben zich woensdagavond geplaatst voor de eindronde van het EK voetbal in Portugal. De Spanjaarden wonnen opnieuw van Noorwegen. Na de 2-1 van Valencia zegevierden ze in Oslo met 3-0 door treffers van Raul, Vicente en Etxeberria.

Letland zorgde, na de 1-0 winst in eigen huis, in Istanbul voor een enorme sensatie door Turkije op 2-2 te houden. De Turken, bij het laatste WK nog winnaars van het brons, kwamen door Ilhan en Hakan Sükür met 2-0 voor. Laizans en Verpakovskis, die zaterdag ook al scoorde, hielpen de Letten voor het eerst naar een groot toernooi.

Sensatie

Letland zorgde woensdagavond voor een sensatie in de playoffs door Turkije in Istanbul op 2-2 te houden, na met 2-0 te hebben achtergestaan. Zaterdag hadden de Letten voor eigen publiek al met 1-0 gewonnen van de nummer drie van het laatste WK.

De Turken maakten die achterstand, zoals gewenst, al in de 20e minuut ongedaan. Nihat Kahveci deed het voorbereidende werk, Ilhan Mansiz volleerde zijn voorzet fantastisch binnen. Letland wankelde even, heel even maar. De onbevangen ploeg van coach Starkovs worstelde zich onder de druk uit en zocht zelf de aanval. Turkije schrok en nam pas in de slotfase van de eerste helft opnieuw het initatief.

Kansen keren

Toen Hakan Sükür, de grote vedette, hoogstpersoonlijk het Inönü-stadion in vuur en vlam zette in de 64e minuut leek het pleit beslecht. Het grote Turkije waande zich al in Portugal, het kleine Letland dacht aan huis aan de Oostzee. Nog geen twee minuten later tekende Laizans voor het o zo belangrijke doelpunt in een uitwedstrijd.

Tot zijn eigen en ieders verbazing. Hij bracht een vrije trap laag in, waarop iedereen inclusief doelman Ömer Catkic, de vervanger van de geschorste Rüstü Recber, misten. Tien minuten later kreeg Verpakovskis, zaterdag ook al matchwinner, een kolkend stadion muisstil.