EINDHOVEN - Jonathan Reis heeft zondag laten zien waarom PSV ondanks een aantal flinke misstappen vertrouwen in hem heeft gehouden.

De Braziliaanse aanvaller kwam tegen VVV-Venlo na rust als invaller in het veld en leidde de Eindhovenaren vervolgens met twee treffers naar een zege én de koppositie in de eredivisie. Omdat ook Wilfred Bouma scoorde, won PSV met 3-0.

Uitgerekend Reis zette PSV op het goede spoor. De 21-jarige Braziliaan beleefde twee weken geleden een nieuw dieptepunt in zijn carrière toen hij enkele uren voor de wedstrijd tegen Roda JC met te veel drank op achter het stuur werd betrapt.

Verslaving

De talentvolle aanvaller moest begin dit jaar vertrekken uit Eindhoven omdat hij zich niet wilde laten afhelpen van een cocaïneverslaving. Reis liet zich uiteindelijk toch opnemen en dwong afgekickt en wel in de voorbereiding een nieuw contract af bij PSV.

Twee weken geleden maakte Reis voor het eerst weer zijn opwachting in het eerste elftal, in de Europese wedstrijd tegen Sampdoria. Enkele dagen later raakte de Braziliaan echter opnieuw in opspraak, omdat hij tien uur voor de wedstrijd tegen Roda JC bij een alcoholcontrole werd betrapt.

Hoewel Fred Rutten boos en bedroefd was, paste het volgens de coach in het proces waarin de afgekickte Reis zit. De Braziliaan kwam er vanaf met een boete en mocht tegen VVV voor het eerst zijn kunsten weer vertonen.

Luid applaus

Reis betrad aan het begin van de tweede helft onder luid applaus het veld als vervanger van Danny Koevermans. De entree van Reis gaf PSV de prikkel waar het zo'n behoefte aan had. Voor rust speelde de thuisploeg namelijk gezapig en zonder overtuiging.

VVV haalde daardoor redelijk eenvoudig zonder schade de rust, al was Balázs Dzsudzsák uit een vrije trap wel dicht bij een treffer geweest. Dennis Gentenaar tikte de bal echter knap uit de hoek.

Met Reis won het spel van PSV aan beweging en creativiteit. De veelbesproken Braziliaan kreeg binnen een minuut een aardige kans, maar kopte de bal over het doel.

Hulp

Tien minuten later was het wel raak, al kreeg Reis hulp van Ferry de Regt die de bal veel te kort terugspeelde op Gentenaar. De invaller pikte de bal attent op en had vervolgens weinig moeite om Gentenaar te omspelen (1-0).

Nadat Bouma uit een hoekschop van Dzsudzsák de tweede treffer had laten aantekenen, maakte Reis op aangeven van Jeremain Lens zijn tweede van de wedstrijd. PSV passeerde door de zege Ajax op de ranglijst en staat met achttien punten weer bovenaan.