ENSCHEDE - FC Twente heeft zich goed hersteld van de zware nederlaag in de Champions League bij Tottenham Hotspur (4-1). De Tukkers brachten zondag in de eigen Veste de verrassende nummer drie FC Groningen de eerste competitienederlaag toe: 4-2.

Daarmee profiteerde de titelverdediger optimaal van de nederlaag van concurrent Ajax, dat nog maar een punt meer heeft dan de nog steeds ongeslagen club uit Enschede.

Met twee treffers en een assist was Bryan Ruiz weer eens belangrijk bij de thuisploeg.

Na een rustige, maar ook rommelige beginfase kwam het duel dankzij Douglas in de 27e minuut tot leven.

De Braziliaanse verdediger, die een Nederlands paspoort wil bemachtigen, speelde de bal in zijn eigen strafschopgebied met zijn hand. Arbiter Kevin Blom kende resoluut een strafschop toe. Andreas Granqvist maakte van elf meter geen fout, 0-1.

Vierde strafschop

Het was al weer de vierde strafschop die de Tukkers binnen vijf dagen moesten incasseren. Vijf dagen eerder in Londen tijdens het duel met Tottenham Hotspur kregen de Tukkers liefst drie penalty's tegen. Doelman Nikolay Mihaylov wist toen alleen de eerste kalktrap van Rafael van der Vaart te stoppen.

De getergde Douglas liet het er na zijn flater niet bij zitten. De centrale verdediger stormde na een half uur naar voren en tikte de bal na een halsbrekende solo op de paal. In de rebound kwam ook Janko niet tot scoren.

Uiteindelijk toonde Ruiz zich in deze amusante aanval van FC Twente wel koelbloedig, 1-1. Vijf minuten na zijn gelijkmaker stuitte de spits uit Costa Rica op doelman Luciano.

Slalom

De nummer tien van FC Twente kon kort na de rust toch weer juichen. Deze keer kreeg de thuisploeg een verdiende strafschop, nadat Dusan Tadic een langdurige slalom van Luuk de Jong onreglementair had onderbroken.

Ruiz schoot van elf meter doeltreffend in, 2-1. Chadli en De Jong, die ten koste van routinier Denny Landzaat (34) was teruggekeerd in het basisteam, verzuimden daarna het even aangeslagen FC Groningen op ruimere achterstand te zetten.

Spannend

Met gevaarlijke kopballen van Granqvist en Koen van de Laak, de vervanger van Thomas Enevoldsen in het Groningse basisteam, roken de noorderlingen aan de gelijkmaker. Na de rake kopbal van Janko in de 72e minuut leek het duel gespeeld.

Tim Matavz zorgde evenwel nog voor een spannend laatste kwartier (3-2). Invaller Landzaat en Chadli (lat) waren dicht bij 4-2 en invaller Darryl Lachman testte doelman Mihaylov nog voordat Theo Janssen het duel definitief besliste uit een voorzet van Ruiz.