LEEUWARDEN - De schuldeisers van het in surseance verkerende ijsstadion Thialf zijn akkoord gegaan met de verdeling van 1,2 miljoen euro. Thialf is de schuldeisers nog 3,5 miljoen euro verschuldigd. Van de 111 schuldeisers zijn 110 akkoord. De crediteuren mochten woensdag voor de rechtbank in Leeuwarden stemmen over de verdeling van het geld.

Boukens bv uit Enkhuizen is niet akkoord gegaan. Het bedrijf claimt 435.000 euro voor de levering van de koelinstallatie aan het Heerenveense stadion, terwijl er 95.000 euro beschikbaar is. Boukens kan het reddingsplan echter niet blokkeren omdat meer dan de wettelijk verplichte tweederde van de schuldeisers akkoord is.

Op 28 november beslist de rechtbank of ze akkoord gaat met de verdeling van het geld. Mocht de rechtbank positief over de verdeling oordelen, dan wordt de surseance opgeheven.

Het ijsstadion was normaal gesproken failliet gegaan. De gemeente Heerenveen, Aegon en Essent voorkwamen dat door alle drie ,5 miljoen op tafel te leggen. Als de surseance wordt opgeheven, worden zij voor een gelijk deel eigenaar van het stadion.

Schuld

In totaal heeft Thialf een schuld van 15 miljoen euro. Rabobank Heerenveen, Rabobank Nederland, Avero Pensioen, Staalbankiers en Interbrew hebben 11,6 miljoen tegoed. De belastingdienst krijgt nog .000 euro en 111 schuldeisers dus 3,5 miljoen. De grootste schuldeisers zijn eerder akkoord gegaan met het reddingsplan. Het ijsstadion kwam in financiële problemen door een grondige verbouwing. Vooral de aanleg van een peperdure nieuwe ijsbaan bleek een misrekening. Laaglandbaan Thialf zou door de nieuwe baan weer moeten kunnen concureren in de strijd om wereldrecords met hooglandbanen zoals in Calgary. De hoop op wereldrecords is echter vals gebleken.