AMSTERDAM - FC Utrecht heeft zondagmiddag in de Arena de volle buit binnengehaald tegen Ajax. Twee benutte strafschoppen van spits Ricky van Wolfswinkel gaven de doorslag (1-2).

De thuisploeg begon in een veel te laag tempo aan de wedstrijd. Persoonlijke fouten zorgden ervoor dat Utrecht in de openingsfase de beste kansen kreeg.

Jacob Mulenga deelde al snel de eerste waarschuwing uit met een schot op de lat. Even later stond een onnodige handsbal van Luis Suarez in het strafschopgebied van Ajax aan de basis van de openingstreffer.

Van Wolfswinkel bleef koelbloedig vanaf de stip en verschalkte Maarten Stekelenburg. Nog geen tien minuten later mocht de topscorer van Utrecht na een overtreding van Eyong Enoh wederom aantonen een afmaker te zijn. Ook zijn tweede strafschop belandde feilloos in het doel.

Suarez

Ajax herpakte zich na de vroege achterstand enigszins, maar de Amsterdammers wisten de doelman van de bezoekers, Michel Vorm, in de eerste helft nauwelijks op de proef te stellen. Dat kwam onder meer omdat sterspeler Luis Suarez meer met zichzelf en de sterk fluitende Björn Kuipers in de clinch lag, dan dat hij zijn stempel op de wedstrijd kon drukken.

Martin Jol besloot in de rust in te grijpen bij zijn ploeg en haalde Enoh samen met verdediger Toby Alderweireld naar de kant. In hun plaats begonnen Christian Eriksen en Rasmus Lindgren aan de tweede helft.

Kansen

Het beoogde effect bleef echter uit. De Amsterdammers wisten wel veel druk te zetten op het doel van Vorm, maar uitgespeelde kansen leverde het de thuisploeg niet op.

Het enige echte gevaar op doel dat Ajax aan het begin van de hervatting wist te creëren, kwam uit dode spelsituaties. Suarez plaatste de bal uit een vrije trap op de lat boven de aan de grond genagelde Vorm.

Buitenspel

Door de aanvallende instelling van de thuisploeg kon Utrecht alles gooien op de omschakeling. Een kwartier na rust verzuimde Mulenga het duel definitief op slot te doen. De aanvaller stond volledig vrij voor het doel van de al geklopte Stekelenburg, maar de Zambiaan kopte over.

De ploeg van Jol begon langzaam aan sterker te worden. Afstandschoten van Suarez en Miralem Sulejmani werden echter gekeerd door Vorm. De doelman bleef na het tweede schot aangeslagen liggen door een botsing met de Uruguyaan. Het thuispubliek dacht aan een strafschop, maar de grensrechter constateerde dat aangever Demy de Zeeuw buitenspel stond.

De Jong

In het restant van de wedstrijd bleef Ajax, dat in verdedigend opzicht niets meer te duchten had van Utrecht, de keeper op de proef stellen met afstandschoten. De defensie van de bezoekers bleef echter knap overeind.

Een uithaal over een afstand van twintig meter van Siem de Jong belandde in de blessuretijd knap in de kruising. Met nog twee minuten op de klok had Ajax niet meer genoeg tijd om de gelijkmaker op het scorebord te zetten.