AMSTERDAM - Thor Hushovd is in het Australische Geelong wereldkampioen wielrennen op de weg geworden. De Noor klopte in een zinderende finale iedereen in de eindsprint. Het zilver ging naar de Deen Matti Breschel, het brons was voor de Australiër Allan Davis.

Zoals gewoonlijk was het een renner uit een kleiner wielerland die de koers de eerste 200 kilometer kleur gaf. De Oekraïner Oleksandr Kvachuk trok vanaf de start ten aanval en capituleerde pas op 40 kilometer voor de streep.

Achter hem verstopten de grote namen zich in de lange aanloop naar de finale echter niet. Een breuk in het peloton zorgde ervoor dat de Spaanse ploeg volledig uit de wedstrijd lag waarna de Italianen besloten het gewicht van de koers op zich te nemen.

Moerenhout

Een aanval van Vuelta-kampioen Vicenzo Nibali en knecht Giovanni Visconti werd gepareerd door de Nederlandse routinier Koos Moerenhout, die voor het laatst als prof op de fiets zat. Ook Wout Poels vond zijn naam terug in de kopgroep van twaalf renners met onder meer de favorieten Phillipe Gilbert, Filippo Pozzato en regerend wereldkampioen Cadel Evans.

Moerenhout liet na zijn sterke tijdrit van donderdag wederom zien in de vorm van zijn leven te verkeren. Als enige wist hij een tweede aanval van Nibali te beantwoorden met in zijn wiel Visconti.

Achter de kop van de wedstrijd organiseerde het peloton een geslaagde jacht die de Italiaanse aanval ongedaan maakte en op 20 kilometer voor de streep een volledige hergroepering tot stand bracht.

Terpstra

De Belgen pakten het lesje tactiek van de Italianen goed op. Het duo Leukemans/Gilbert plaatste op dezelfde wijze als Nibali en Visconti de volgende aanval en kregen naast Evans en Pozzato ook de Nederlander Niki Terpstra mee. Het peloton, bestaande uit veertig renners, slaagde er echter wederom in terug te komen.

Gilbert leek zijn status als grote favoriet waar te gaan maken en zag achter zich iedereen passen. Op twee kilometer van de streep keerden twintig man uit het niets terug met een chaotische finale als gevolg.

Terpstra demareerde weg bij de grote groep en deed in de laatste meters een ultieme poging de wereldtitel binnen te halen. Vlak voor de streep werd het echter duidelijk dat de sprinters om de eer mochten gaan strijden. Hushovd bleek in de spurt uiteindelijk de sterkste te zijn.